Gratz

Izmijenite zakon u korist diplomiranih knjižničara

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2015. u 17:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Naše stranke u Federalnom parlamentu Dennis Gratz uputio je u proceduru izmjenu Zakona o knjižničarskoj djelatnosti FBiH predlažući da za stručne poslove knjižničarske djelatnosti mogu aplicirati diplomirani knjižničari s položenim stručnim ispitom, priopćeno je iz te stranke.

''Do ideje o izmjeni Zakona o knjižničarskoj djelatnosti došli smo nakon što su nam se obratili mnogi nezaposleni knjižničari među kojima su većina mlade osobe i objasnili nam da je trenutno važeći zakon o knjižničarskoj djelatnosti FBiH, odnosno njegov član 18, razlog zbog kojeg ne mogu dobiti posao'', kazao je Gratz.

''Član 18. tog zakona je omogućavao dosadašnju praksu da poslove u knjižničarskoj djelatnosti mogu obavljati osobe koje nisu diplomirani knjižničari već imaju samo položen stručni ispit. Tako imamo situaciju da mnogi mladi ljudi koji su po četiri-pet godina studirali jednu oblast ne dobivaju posao u knjižnicama, odnosno da umjesto njih bivaju zaposlene osobe koje su studirale neki drugi fakultet i imaju samo taj, jedan, položeni ispit iz oblasti knjižničarstva'', pojasnio je.

Naglasio je da cilj nije otpuštanje stotina ljudi, "već da damo priliku mladim, školovanim knjižničarima da nađu posao".

Kopirati
Drag cursor here to close