Upravljanje otpadom

JKP Čapljina dobilo kamion specijaliziran za odvoz otpada

Gospodarstvo / Flash | 17. 10. 2012. u 11:49 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isporukom teretetnog vozila sa nadogradnjom marke Iveco za potrebe Reciklažnog dvorišta u Čapljini kompletirana je dostava ukupne opreme planirane trogodišnim projektom ''Sustavi upravljanja otpadom iz poduzeća”.

Danas u 11:00 sati vozilo je isporučeno u Reciklažno dvorište u Čapljini, a kamion je službeno načelniku Smiljanu Vidiću predao predstavnik Cospe-a, Giovanni Gravina.

Načelnik Vidić na poseban je način pozdravio predstavnika Cospe-a Giovannia Gravinu i predstavnike udruženja za poduzetništvo LiNK Mostar, ističući da su oni najvećim dijelom, uz Općinu Čapljina, zaslužni za implementaciju ovoga projekta.

''Ne trebamo misliti da je ovo kraj priče, ja bih rekao da je ovo samo početak. Završili smo ovaj, nazovimo to materijalni dio, no posao moramo nastaviti i dalje i raditi na onome što je osnova projekta - da svi mi na jedan drugačiji način pristupimo tom smeću.

Smeće nije ono što mi mislimo da je smeće, naprotiv, dobar dio toga je jedna sirovina raznostrana i onda na ovakav način postaje proizvod koji se može dobro prodati i na kojem se može dosta zaraditi.

Svakako moramo nastaviti i na educiranju javnost, da ljudi znaju što je to reciklažno dvorište, što je to reciklažna stanica, što je to klasična deponije, jer očito neki još uvijek to brkaju, a ne bi smjeli.

Na području općine Čapljna planirali smo u našem prostornom planu imati reciklažna dvorišta i pretovarnu stanicu, što je dobar način da se krene.

Naravno treba tu još puno vremena i dosta materijalnih sredstava, ali ključna stvar u cijeloj ovoj priči jeste ovo što sam maloprije rekao - da naučimo da je ono što mi bacamo dobrim dijelom sirovina koja se kasnije može iskoristiti'', istaknuo je u svom obraćanju načelnik Vidić.

''Da je JKP Čapljina prihvatila ovaj način upravljanja korisnim otpadom vidi se po zadovoljavajućoj suradnji na projektu, a sami su pokrenuli prikupljanje korisnog otpada sa općinske deponije, koji se zatim razdvaja u Reciklažnom dvorištu.

Također se redovno prikuplja korisni otpad iz gradskih kontejnera.

Osim toga, Reciklažno dvorište Čapljina obavlja uslugu presovanja i baliranja papirai kartona za dovezeni papir i karton od ALBA BiH, tako da je optimalno iskorištena nabavljena oprema, a ovaj kamion uvelike će olakšati posao djelatnicima Reciklažnog dvorišta Čapljina i JKP Čapljina'', kazao je predstavnik Cospe-a Giovanni Gravina.

Direktor JKP Čapljina Mario Čolić je nakon pozdravnih riječi istaknuo kako se nada da projekt neće stati na ovome, jer je potrebno još ulaganja u reciklažno dvorište, kao što je produživanje nadstrešice i zatvaranje dvorišta sa svih strana.

Projekt implementiraju talijanska organizacija Cospe iz Firence u partnerstvu sa Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar u saradnji sa Općinom Čapljina, Javnim komunalnim poduzećem Čapljina, te Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

Inače, ovo Reciklažno dvorište je zahvaljujući spomenutom projektom krenulo sa radom u listopadu 2011. godine i do sada je, iako bez ovog kamiona, uspjelo pokrenuti selektivno prikupljanje korisnog otpada (papir, karton, PET boce i najlon) u općini Čapljini i prikupiti određene količine. Radi se o 50,6 tona papira i kartona, 3,73 t najlona i 0,7 t PET ambalaže.

S novim kamionom znatno će biti poboljšan rad, kao i rezultati koji će se ogledati u većim količinama prikupljenog korisnog otpada, koji se na kraju predaje gospodarskim subjektima registriranim za komercijalizaciju korisnog otpada u BiH.

Projekt je osigurao financijska sredstva u iznosu od 812 000 eura, a kamion koji je danas došao u Čapljinu ima vrijednost 136 000 maraka.

Ovim je kompletirana dostava opreme za ovo reciklažno dvorište koja obuhvaća kamion, suvremenu presu za baliranje i 6 kontejnera.

Neupitna je potreba nabavke većeg broja kontejnera koji bi se rasporedili po Čapljini i po ruralnim mjestima, tako da se Reciklažno dvorište sa opremom koju je dobilo ovim projektom bolje iskoristi, ali i da se uspostavi sustavno upravljanje korisnim otpadom na cijelom području općine Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close