Herbert Stepic

Kad bi Njemačka napustila eurozonu, njen izvoz bi propao, a euro bi postao još jači

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2012. u 18:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pogrešno je govoriti o krizi eura, jer je on u boljoj poziciji od dolara, sadašnji tečaj eura u odnosu na dolar je povoljniji u korist eura, nego u vrijeme kad je on uveden u Europi. Euro neće propasti jer nema alternativu - kazao je danas u Sarajevu direktor Raiffeisen Bank International Herbert Stepic.

On je rekao da ni Grčka ni Njemačka neće izaći iz eurozone, jer bi to ugrozilo te zemlje, a ne eurozonu.

Pojasnio je da kad bi Njemačka napustila eurozonu, njen izvoz bi propao, a euro bi postao još jači. U slučaju Grčke i njenog vraćanja na drahmu, te zemlja se ne bi mogli više zaduživati, a novac im treba, svi bi izgubili svoju ušteđevinu i nastala bi totalna katastrofa u toj zemlji.

Dakle, navodi Stepic, glavni razlog što se Europski dužnosnici zalažu za ostanak Grčke ili Njemačke u eurozoni je više u psihološkoj percepciji da bi izlazak jedne države izazvao domino efekt.

Ovaj bankarski stručnjak koji je već četiri desetljeća u bankarstvu i za sebe kaže da je "bankarski metuzalem", danas je u Sarajevu rekao kako je sve vidio što se moglo vidjeti, ali da su najveći izazovi u sadašnjem vremenu.

- Kod bankarskih regulatora u Europi vlada totalni nered. Europska bankarska agencija (EBA) je tražila povećanje koeficijenta adekvatnosti bankarskog kapitala na devet posto, i morali smo za samo osam mjeseci udvostručiti taj koeficijent u situaciji kad nema funkcionalnog kapitala. Kad smo to postigli, onda je austrijski regulator rekao da moramo još povećati taj koeficijent do 2013. godine, a onda u drugim državama gdje poslujemo npr. u Sloveniji, BiH, Srbiji imamo drugačije zahtjevi, negdje je taj koeficijent 18 negdje 20 posto. Uz sve to došla je dužnička kriza u Grčkoj, Irskoj, Španjolskoj, Portugalu i još nekim zemljama koje neću sa spomenem - rekao je Stepic.

On je istaknuo da je dužnička kriza nastala zbog loše vođenih politika unazad 20 godina jer su političari tih zemalja novac od kredita dijelili kao donacije da bi dobivali na izborima.

Sada se, kazao je Stepic, bankare optužuje za sve to, javnost je negativno nastrojena i bankari sad moraju imati kacigu na glavi da bi se zaštitili od gađanja paradajzom od strane gnjevnih građana koji smatraju da su banke uzrokovale dužničku i krizu eurozone.

Na kraju razgovora Mueller je poručio kako bi političari u BiH trebalo da donesu odluke o infrastrukturnim projektima (gradnja autocesti) i u energetskom sektoru jer to donosi veliko financiranje i strane investicije.

Kopirati
Drag cursor here to close