Siromaštvo

Kada sve plate, umirovljenicima ostane pola kruha i pola litra mlijeka

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2016. u 12:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici država jugoistočne Europe okupljeni u sindikate ukazali su danas na skupu u Sarajevu na važnost brige za stare osobe, upozorili na siromaštvo umirovljenika, ali i potrebu iznalaženja rješenje za izlazak iz takve situacije.

Predsjednica Sindikata umirovljenika u BiH Masija Sejmenović u izjavi novinarima upozorila je da komplicirano  uređenje BiH otežava ovdašnjim umirovljenicima da dođu do svojih prava. U KS-u mnoga prava i ostvaruju, a u ostalim su, kaže, pumirovljenici i stare osobe diskriminirane.   

''U BiH 70 posto umirovljenika prima mirovinu 326 KM (najniža mirovina), a najodgovorniji su u izmirivanju obaveza prema državi. Kad izmire sve te obaveze, ostanu na pola kruha i pola litra mlijeka. Mi kao avangarda, udruženi u europski sindikat, upozoravamo da je stanje alarmantno, da umirovljenici i stare osobe žive ispod svakog ljudskog dostojanstva posebno oni u ruralnim područjima. Iz ove države odavno su odselili i humanost i moral'', poručila je.  

Upozorila je da bi mirovine bile više i položaj umirovljenika bolji kad bi se redovno uplaćivao doprinos u mirovinski fond, te riješio problem 'sive ekonomije'.   

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović mišljenja je da u svim državama koje su nastale na teritoriju bivše Jugoslavije 'vlasti zapravo ne vole svoje stare', mirovine su male, siromaštvo starih osoba je u rastu.

''Vjerovali ili ne, Hrvatska je zapravo u najgoroj situaciji. Svaki treći stanovnik Hrvatske je siromašan, a vlada ne pokazuje dovoljan interes da bi unaprijedili položaj starih osoba'', kazala je.     

Ulaskom Hrvatske u EU očekivali su, kaže, da će biti bolje 'jer je krenuo i novac iz EU fondova'. To se, kaže nije dogodilo pa bi i umirovljenici, inače mirni ljudi, mogli izaći na prosvjede.   

Kao svrhu današnjeg skupa generalni tajnik Sindikata umirovljenici Italije Ivan Pedretti istaknuo je zalaganje za novi status umirovljenika u Europi jer je problem sve očitiji i izraženiji.   

Ilustracije radi kazao je da je prosječna mirovina u Italiji oko 600 eura mjesečno, zasad nema kašnjenja u isplatama, ali je kupovna moć umirovljenika opala za 30 posto. Umirovljenici postaju sve siromašniji.

''Imaju problem da se liječe, ne mogu si priuštiti pravilnu ishranu zbog čega i bolesti sve više uzimaju maha, a to društvo mnogo košta'', kazao je.   

Šesta međunarodna konferencija sindikata umirovljenika održava se pod pokroviteljstvom Sindikata umirovljenika Italije i Organizacije za umirovljenike i stare osobe Europe sa sjedištem u Bruxellesu, a okupila je umirovljenike država bivše Jugoslavije i Italije.     

Kopirati
Drag cursor here to close