Okrugli stol

Kako pomoći poslovnim inkubatorima?

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2015. u 18:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskustva dvanaest postojećih poslovnih inkubatora u Bosni i Hercegovinu pokazuju da su te institucije odličan instrument podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva u BiH, rečeno je na okruglom stolu "Poželjni modeli/programi podrške poslovnom/agro inkubiranju biznisa u BiH" održanom u srijedu na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2015.

Poslovni inkubatori od 1998. do danas generirali su 230 poduzeća u kojima je otvoreno više od tisuću novih radnih mjesta, a neka od tih poduzeća, nakon okončanja inkubacijskog razdoblja, danas zapošljavaju više od 400 radnika, rečeno je na okruglom stolu.

Međutim, iako su se poslovni inkubatori u praksi pokazali kao iznimno uspješni do danas nije usvojeno dugoročno i sistemsko rješenje podrške modelu poslovnog inkubatora, istaknula je u izjavi za novinare stručni suradnik za rad s malim i srednjim poduzećima Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Alisa Gekić.

''Od mjerodavnih entitetskih i županijskih ministarstava zatraženo je kreiranje konkretnog programa podrške poslovnim inkubatorima, kojim bi se u sljedeće četiri godine osigurala zadovoljavajuća financijska sredstva za podršku'' kazala ja Gekić.

Dodala je kako je neophodna bolja suradnja javnog i privatnog sektora na izgradnji boljeg poslovnog okruženja u BiH koje je potrebno za snažniji razvoj malih i srednjih poduzeća.

Organizatori okruglog stola bili su Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Nezavisni biro za razvoj Gradačac. Okrugli stol dio je šireg projekta "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta", koji financira Američka agencije za međunarodni razvoj USAID i Britansko veleposlanstvo u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close