Preventiva

Kamere u Neumu, Ravnom i Čapljini pazit će na požare

Gospodarstvo / Flash | 16. 03. 2017. u 12:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamere za rano otkrivanje požara su instalirane na najviša mjesta u Neumu, Ravnom i Čapljini, potvrdio je direktor Uprave za vatrogastvo i civilnu zaštitu Hercegovačko-neretvanske županije Eugen Ćubela.

Kako je rekao, kamere tim općinama, a kada se detektira požar, automatski se ostvari kontakt s operativnim centrom CZ u HNŽ u Mostaru, nakon čega se pristupa organizaciji akcije gašenja požara.

Ukupna vrijednost projekta Holistic, koji financira Europska unija, a u kojem sudjeluje 20 partnera iz osam zemalja - BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Albanije, Grčke, Crne Gore i Srbije je osam milijuna eura.

Dnevni avaz navodi kako bi ipak od nemjerljivog značaja za vatrogastvo u BiH bila bi nabavka letjelice za gašenje požara, s obzirom na to da je prethodnih godina vatra progutala ogromno prirodno bogatstvo, pogotovo kada je riječ o nepristupačnim terenima, ali i ugrozila stambene objekte i ljudske živote.

Nekako se uobičajilo, slaže se Ćubela, da BiH traži pomoć od susjednih zemalja, posebno Hrvatske, jer nabavku kanadera bh. vlasti već godinama drže samo na ideji.

''U okviru druge faze Holistica mi smo planirali nabavku air traktora. Takva letjelica bi nam puno značila, jer za kanadere mi nemamo konfiguraciju tla za polijetanje i zahvaćanje vode. Iskreno, nadamo se da će uskoro započeti drugi krug, da tako kažem, ovog projekta i šanse su nam velike, budući da smo prvu fazu realizirali uspješno. Evo, kamere koje smo instalirali odmah detektiraju požar, koji se početno može ugasiti šoljom vode, ali što kada se rasplamsa'', kazao nam je Ćubela.

Iako su, naglasio je, šanse za nabavku air traktora u okviru projekta Holistic velike, ipak je krajnje vrijeme da se viši nivoi vlasti ozbiljno posvete problemu nedostatka letjelice za gašenje požara.

''Sve se do sada završavalo na pričama o tome kako će biti kupljeno pet-šest letjelica, a upravo tom brojkom bilo bi pokriveno cijelo područje Federacije BiH'', rekao je.

Inače, Vlada HNŽ-a je nedavno usvojila Nacrt zakona o zaštiti od požara i vatrogastvo, kojim se uređuju organiziranje i funkcioniranje zaštite od požara i vatrogastva, planiranje i provedba mjera zaštite od požara, organiziranje i funkcioniranje vatrogastva i gašenje požara, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenih osoba i vatrogasaca, financiranje i druga pitanja od značaja za organiziranje i funkcioniranje zaštite od požara i vatrogastva u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close