Posjeta

Katarski fond pomaže zapošljavanje mladih u BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2016. u 15:57 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su se, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sastali s izaslanstvom Katarskog razvojnog fonda, na čelu sa izvršnim direktorom Musfarom Hamadom Al-Shahwanijem.

Uime Vlade Republike Srpske, sastanku su prisustvovali ministar za ekonomske poslove i regionalnu suradnju Zlatan Kokić i pomoćnica ministra za ekononmsku suradnju Slobodanka Dubravac. Tijekom susreta razgovarano je o pokretanju Fonda prijateljstva između Katara i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o inicijativi koja je prvi put konkretnije spomenuta za vrijeme održavanja Sarajevo Business Foruma 2014. godine, a njena realizacija rezultat je dogovora koji su članovi Predsjedništva BiH postigli s katarskim emirom Al-Thanijem tijekom njegove posjete našoj zemlji u siječnju 2016. godine.

Cilj uspostavljanja ovog fonda na revolving osnovi je pomoć u zapošljavanju mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na ovaj način bi naša zemlja dobila značajnu pomoć u borbi protiv jedne od najviših stopa nezaposlenosti mladih u Europi.

Prema riječima Al-Shahwanija, Fond je zainteresiran za podršku u izgradnji infrastrukture, zatim za razvoj malih i srednjih poduzeća, te mikrofinanciranje početnog novca za male biznise.

Inače, Katar je Fond prijateljstva ranije pokrenuo u Tunisu i Japanu. U Tunisu je, tijekom nekoliko godina, sredstvima Fonda omogućeno otvaranje 5.000 radih mjesta, a u Japanu je Fond pomogao obnovi infrastrukture uništene razornim zemljotresom.

Premijer Novalić kazao je da je aktivnost Katarskog fonda kompatibilna s našim potrebama i da nam je, u tom smislu, potrebna ne samo financijska, već i tehnička pomoć, navodi se iz Ureda za informiranje vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close