????????

Kinezi grade autoput Banja Luka - Miliništa

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2016. u 15:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor 'Autoputevi Republike Srpske' d.o.o. Banja Luka Dušan Topić i potpredsjednik kineske kompanije 'Power China – Sinohydro' za Euroaziju Yang Fan potpisali su danas komercijalni ugovor za izgradnju autoputa na pravcu od Banje Luke do Miliništa.

Spomenuti ugovor parafiran je ranije, uz suglasnost Vlade Republike Srpske, a danas je potpisan na marginama Petog summita šefova vlada zemalja centralne i istočne Europe i Kine, poznat i kao Summit '16+1“, a koji se 5. i 6. studenog održava u Rigi, glavnom gradu Latvije, priopćeno je iz Autoputeva Republike Srpske.

Potpisivanju spomenutog ugovora, koji bi trebao da ubrza proceduru za odobravanje kredita od strane kineske "Eksim banke", čime bi se financirala izgradnja prve dionice autoputa Banja Luka – Mliništa, na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ–a, ukupne dužine 62 kilometra, nazočili su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je ujedno i koordinator za suradnju BiH i Kine, kao i potpredsjednik 'Power China – Sinohydro' za međunarodne poslove Xiong Lixin.

Direktor Dušan Topić boravak u Rigi iskoristio je kao priliku za novi susret sa generalnim direktorom kompanije "China Shadong International Economic & Tehnical Cooperation Group Ltd" Meng Yangom, sa kojim je razgovarao o dosadašnjim aktivnostima na pripremi i realizaciji projekta izgradnje autoputa na pravcu od Banje Luke do Prijedora i Novog Grada/Bosanskog Novog.

Yang je potvrdio spremnost kineske kompanije da se pregovori o koncesijskom sporazumu, na osnovu kojeg bi bio građen autoput Banja Luka – Prijedor, u narednom razdoblju ubrzaju i definiraju do kraja, kako bi i ovaj projekt u skorije vrijeme mogao da bude pripremljen za početak realizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close