Odgovori

Klirinški dug: Federacija kasni

Gospodarstvo / Flash | 14. 04. 2016. u 11:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo financija i trezora BiH još nije dobilo od Vlade Federacije BiH službeni stav u vezi s rješavanjem pitanja klirinškog duga Ruske Federacije, dok je Vlada Republike Srpske prihvatila ruski prijedlog i dostavila Ministarstvu zaključke sa sjednice u vezi s ovim pitanjem.

"Podsjećamo da je Ministarstvo financija i trezora BiH duže vrijeme u komunikaciji s ruskim Ministarstvom financija i, nakon što je iz Moskve stigao dopis u kome se daje opcijska mogućnost da se klirinški dug u cijelosti izmiri u gotovini, a ne u robi, kao što je bio slučaj s drugim zemljama, obaviještene su entitetske vlade", rečeno je danas Srni u uredu ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

Kada obje entitetske vlade dostave svoj stav, Ministarstvo financija i trezora BiH poduzeće aktivnosti u skladu sa zakonskim procedurama kako bi se riješilo pitanje klirinškog duga za koje se rješenje traži duže od deset godina, navodi se u odgovoru iz Bevandinog ureda na Srnin upit.

Vlada Republike Srpske prihvata prijedlog Ruske Federacije da se klirinški dug u iznosu od 125,2 milijuna dolara, koji Ruska Federacija ima prema BiH, podijeli u omjeru 33 posto Republici Srpskoj i 67 posto Federaciji BiH, te da se alikvotni dio uplati izravno u proračune entiteta.

Vlada Srpske usvojila je informaciju Ministarstva financija Republike Srpske u vezi s prijedlogom Ruske Federacije i Zaključak o prihvaćanju raspodjele koji je proslijeđen Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure.

Ovim putem, Vlada je dala i suglasnost za pokretanje procedure zaključivanja sporazuma s Ruskom Federacijom.

Federalni mediji objavili su da se Vlada FBiH 7. travnja upoznala s pismom ministra financija Ruske Federacije u vezi s otplatom klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH.

Navedeno je da Vlada FBiH smatra da predložena inicijativa predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora sa Ruskom Federacijom s ciljem zaključivanja međunarodnog sporazuma, ali kabinet federalnog premijera Fadila Novalića još nije poslao odgovor u Ministarstvo financija i trezora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close