Vodena staništa

Krajem siječnja ćemo znati koliko ima ptica na vodenim staništima u BiH

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2015. u 16:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census - IWC), koje se organizuje u preko 100 zemalja širom svijeta s ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacija ovih vrsta ptica, u Bosni i Hercegovini bit će organizirano u razdoblju od 7. do 20. siječnja.

Koordinator programa u Bosni i Hercegovini je Ornitološko društvo "Naše ptice", a program se provodi u suradnji s članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa Naša) i Tomislavgrada (Naša baština). Prebrojavanje ptica će se izvršiti na većem broju lokaliteta, a prvi rezultati se očekuju krajem siječnja, stoji na Facebook stranici Ornitološkog društva ''Naše ptice''.

U prebrojavanju ptica na 13. i 14. siječnja 2015. godine na Hutovom blatu sudjelovati će i rendžeri Parka prirode Hutovo blato, a to će ujedno biti i praktični dio radionice koja se održava u sklopu projekta ''Improving the Managment of Hutovo blato Nature Park'' koji financira CEPF.

IWC je međunarodni program koji se od 1967. godine realizira pod okriljem Wetlands Internationala. U Bosni i Hercegovini je započeto 1998., a od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo ''Naše ptice''.

Rezultati brojanja se u okviru nacionalnog izvještaja šalju Wetlands Internationalu, a kako bi bili dostupni zainteresovanima, objavljuju se u Biltenu mreže promatrača ptica u Bosni i Hercegovini, čiji je izdavač Ornitološko društvo ''Naše ptice''.

Kopirati
Drag cursor here to close