Michael Mueller

Kreditiranje stanovništva u narednom periodu će postati teže, a kamatne stope će rasti

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2012. u 06:31 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH će kamatne stope rasti – rekao je direktor Raiffeisen banke u BiH Michael Mueller. On je na susretu sa novinarima u Sarajevu izjavio da su kamatne stope zadnjih godina u BiH bile veoma niske u usporedbi s rizikom i situacijom u BiH.

"Bile su niske zbog povećane konkurentnosti, jer imamo puno banaka – 29 za tako malu zemlju kao što je BiH" – pojasnio je Mueller.

Prema njegovim riječima, kreditiranje stanovništva u narednom periodu će postati teže.

"Već se osjeća pad kreditne sposobnosti zbog ekonomske situacije" – naglasio je Mueller.

On je istaknuo da će i nove zakonske regulative bankama otežavati kreditiranje stanovništva, prije svega zakon o zaštiti jamaca.

"Zakon o zaštiti jamaca kao posebni zakon apsolutno je nepotreban, jer u BiH ima dovoljno zakona koji tretiraju tu oblast. S ovim zakonom onako kako je predložen neće biti riješen sadašnji problem, već će biti napravljen novi. Dodatni problem su različiti zakoni na različitim nivoima vlasti" – naveo je Mueller.

Naglašavajući da manje od jedan posto jamaca vraća kredite, Mueller smatra da je u sve upletena i politika, jer političari vole popularne teme, a ovo je popularna tema.

Prema njegovom mišljenju, bankarski sektor je i dalje najuređeniji i najstabilniji sektor u BiH.

Kad je riječ o ekonomskoj situaciji, on smatra da ona u BiH nije dobra u ovom trenutku kad je riječ o industrijskoj proizvodnji, izvozu, stranim ulaganjima, nezaposlenosti, privatnoj potrošnji itd.

''Sve to u velikoj mjeri utiče na bankarski sektor. Povećali su se poprilično rizici i povećat će se cijena i raspoloživost kapitala. BiH je već debelo u recesiji, a naredne godine bi mogla da bude nešto povoljnija situacija“ – smatra Mueller.

Kopirati
Drag cursor here to close