Loši uvjeti u rudnicima

Kurbašić: Najveći problemi u rudnicima su dotrajala oprema i nedovoljna obučenost ljudi

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2012. u 08:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalno se može reći kako su najteži uvjeti u rudnicima u Zenici, ali nisu puno bolji uvjeti ni u drugim jamama, rekao je federalni rudarski inspektor Refik Kurbašić u današnjem intervjuu za "Oslobođenje".

Najveći problem u rudnicima u Federaciji BiH je, tvrdi, dotrajala oprema u centralnim stanicama i četama za spašavanje u rudnicima.

- U stanicama za spašavanje dijela rudnika i dalje koristimo aparat BG 174, čija je proizvodnja prestala. Prestalo se, dakle, i sa isporukom rezervnih dijelova za njega, ali čak i upijača CO2 koji se koriste za takve aparate - ističe Kurbašić.

Kreka je prva reagirala i nabavila nekoliko novih zamjenskih aparata, Kakanj je nabavio aparate i sada su u fazi ispitivanja, Zenica, Breza i ostali rudnici su u fazi nabavke novih aparata preko Elektroprivrede.

- Potrebno je što prije nabaviti te nove aparate te da se ljudi što prije obuče za rad s njima. Nesreće se događaju, a teško je ići na intervenciju sa izolacijskim aparatima BG 174 za koje više nema rezervnih dijelova ni adekvatne patrone za upijač CO2 - smatra rudarski inspektor.

Također, mišljenja je da se nesreće, kakve su bile posljednje dvije u Zenici, događaju zbog nedovoljne obučenosti ljudi.

- To su procesne nesreće, nesreće uslijed greške. Kada su u pitanju nesreće na trakama, prvo se moraju zaštititi trake adekvatno s jedne strane, postaviti table upozorenja, a s druge, čovjek se mora obučiti da ništa ne smije raditi dok traka radi. Prvo i osnovno je isključiti uređaj pa onda raditi. Ali, to je stvar edukacije, tih kontrolnih ispita i priprema - objasnio je Kurbašić.

Što se tiče samih sredstava koja se ulažu u zaštitu na radu i podizanje tehničko - tehnološkog stanja u rudnicima, generalno, stvari se pomjeraju nabolje, te navodi da su u rudnicima uglja urađeni sustavi, daljinski kontrolori određenih parametara u jamama.

- Ne znam koliko je novca do sada uloženo u zaštitu na radu u rudnicima u Federaciji, ali mogu reći da novi aparati BG 4 koji se uvode u centralne stanice su izuzetno skupi. Sigurno je da će se nabaviti minimalan broj koji je potreban po zakonu. Bez pomoći Elektroprivrede rudnicima u nabavci ovih aparata teško će ići - zaključio je inspektor.

Kao problem također ističe evidentan i nedostatak samospasitelja, posebno u Zenici, jer ih trenutno nema dovoljno da se obavlja tehnološki proces nesmetano.

- Takav je problem najevidentniji u Staroj jami. Nadam se da će biti riješen nabavkom samospasitelja koji su već naručeni i čeka se njihova isporuka - poručio je Kurbašić.

Kopirati
Drag cursor here to close