Limunada

Limun i imazalil: Nema panike, samo paušalnih izjava

Gospodarstvo / Flash | 03. 11. 2014. u 14:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za sigurnost hrane BiH raspolaže izvještajima o laboratorijskim analizama limuna prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu na prisustvo aktivnih tvari, među kojima je imazalil, od 24. listopada 2014. godine, kojima su utvrđene vrijednosti u skladu s važećim propisima.

Kako je navedeno u priopćenju, upotreba imazalila je dozvoljena u skladu s važećim propisima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama okruženja i Europske unije.

''Kada se pesticidi koriste u skladu s dobrom poljoprivrednom praksom (GAP), maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani neće biti prekoračene. Imazalil se u zaštiti citrusa koristi kao zaštitno sredstvo protiv procesa truljenja, a maksimalna dozvoljena količina (MRL) za sve citruse iznosi 5 mg/kg'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje direktor Agencije doc. dr. sci. Sejad Mačkić.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), na globalnoj razini godišnje propadne oko trećine ukupno proizvedene hrane, a bez primjene kemijskih sredstava gubici bi bili daleko veći, navodi Agencija za sigurnost hrane. Fungicidi, za čiju se proizvodnju, između ostalih, koristi i aktivna tvar imazalil, su kemijski pripravci koji sadrže jednu ili više aktivnih tvari, a koriste se za učinkovitu zaštitu biljaka od gljivičnih i pseudogljivičnih uzročnika bolesti. Prvo fungicidno sredstvo, bordošku juhu, primijenio je Millardet 1882. godine i otad je korištenje fungicida u proizvodnji i čuvanju hrane neizbježno.

Agencija za sigurnost hrane BiH svakodnevno prati stanje zdravstvene ispravnosti hrane, kao i najnovija naučna saznanja, te u suradnji s nadležnim organima poduzima odgovarajuće mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača i neometanog funkcioniranja tržišta.

''S obzirom da znanstveno neosnovane i paušalne ocjene o pojedinim zaštitnim sredstvima koja se koriste u proizvodnji, preradi i skladištenju hrane mogu značajno utjecati na prehrambene navike potrošača, odnosno utjecati na unos potrebnih vitamina, minerala, bjelančevina i ugljikohidrata kroz određene vrste hrane, ovim putem apeliramo na sve sudionike u sustavu sigurnosti hrane da vode računa o svim eventualnim posljedicama svojih javnih istupa'', navedeno je iz Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close