Povećanje potrošnje

Lista kompanija koje zarađuju milijarde zahvaljujući sukobima

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2015. u 17:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska vojna potrošnja je u padu od 2013. godine, a trenutno iznosi 1,70 bilijuna eura. Stotinu najvećih kompanija unutar vojne industrije 2013. godine prodalo je oružje u vrijednosti 400 milijardi eura.

Ipak, ne troše sve zemlje jednako. Vojna potrošnja Sjeverne Amerike te Zapadne i Središnje Europe trenutno je u blagom padu, ali zemlje poput Brazila i Rusije posljednjih godina povećavaju svoju potrošnju i ulaganja u vojnu industriju.

Među 10 vodećih kompanija unutar vojne industrije nalaze se isključivo američke i europske kompanije, a na čelu liste je "Lockheed Martin", koji je 2013. godine okončao s prodanim oružjem vrijednosti 35 milijardi eura, piše Međunarodni institut za mir iz Stokholma (SIPRI).

Još od 2000. godine velike sjevernoameričke i europske kompanije osigurale su svoju poziciju među prvih deset najvećih, mada se promjene uglavnom dešavaju na devetom i desetom mjestu, javljaju Nezavisne novine.

Uz to, ruske kompanije, kao što je "Almaz-Antey", mogle bi vrlo lako doći među prvih deset u narednih nekoliko godina, a slično bi se moglo dogoditi i nekim kineskim kompanijama koje se penju među prvih 20.

Američke kompanije i dalje dominiraju sa šest kompanija u prvih deset, dok čak 58 posto među prvih 100 kompanija spada u proizvodnju firmi iz SAD.

Klijenti kompanija su gotovo po pravilu bogate svjetske države ili bar države s velikim vojnim proračunima. Primjera radi, jedan borbeni avion F-35, koji proizvodi "Lockheed Martin", a koji će biti dostavljen tek 2020. godine košta 95 milijuna eura.

Prvih 10 najvećih kompanija koje zarađuju zahvaljujući ratovima (podaci iz 2013):

1. "Lockheed Martin" - prodano oružje u vrijednosti od 35 milijardi eura
2. "Boeing" - prodano oružje u vrijednosti od 28 milijardi eura
3. "BAE Systems" - prodano oružje u vrijednosti od 25 milijardi eura
4. "Raytheon" - prodano oružje u vrijednosti od 20 milijardi eura
5. "Northrop Grumman" - prodano oružje u vrijednosti od 19 milijardi eura
6. "General Dynamics" - prodano oružje u vrijednosti od 17 milijardi eura
7. "Airbus" - prodano oružje u vrijednosti od 14 milijardi eura
8. "United Technologies" - prodano oružje u vrijednosti od 11 milijardi eura
9. "Finmeccanica" - prodano oružje u vrijednosti od 10 milijardi eura
10. "Tahles" - prodano oružje u vrijednosti od 10 milijardi eura

Kopirati
Drag cursor here to close