MMF

Madrid traži pomoć, Rim je odbija

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2012. u 09:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči summita Europske unije MMF je pozvao Italiju i Španjolsku da zatraže pomoć eurozone u rješavanju financijskih problema. Rim je tu ideju odbio, a Madrid, čini se, o tome sve više razmišlja.

Visoki izvori u Španjolskoj i eurozoni naznačili su da se Madrid idućih tjedana sprema zatražiti od europskog kriznog fonda preventivnu kreditnu liniju, što bi omogućilo Europskoj središnjoj banci (ECB) da počne kupovati španjolske državne obveznice, nakon što Španjolska pristane na odgovarajuće uvjete.

Talijanski premijer Mario Monti kazao je prošlog tjedna da bi španjolski zahtjev bio dovoljan da umiri tržišta. Pritom je u više navrata isticao da Rimu pomoć nije potrebna.

Njemački otpor odobravanju preventivne kreditne linije Španjolskoj kopni, tvrdi izvor u kontaktu s vodećim njemačkim dužnosnicima, napominjući ipak da odluka vjerojatno neće biti donesena prije 12. studenog i sastanka ministara financija Europske unije, a možda i kasnije.

Španjolska je poručila da kreditna linija, čiji se iznos procjenjuje na oko 50 milijardi eura, ne bi smjela biti popraćena dodatnim uvjetima jer ispunjavaju sve europske preporuke o smanjenju proračunskog manjka i ekonomskim reformama.

Izvor u eurozoni, koji na visokoj razini sudjeluje u pregovorima o dužničkoj krizi, istaknuo je ipak da bi Madridu mogao biti postavljen zahtjev za reformu mirovinskog sustava. Sporna je odredba o povezivanju rasta mirovina s inflacijom koju ekonomisti smatraju neodrživim fiskalnim teretom.

Kopirati
Drag cursor here to close