kriza

Makedonci povukli novce iz banaka – ispod jastuka je na sigurnom!

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2016. u 08:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonci su zbog špekulacije o mogućoj devalvaciji nacionalne valute u travnju povukli iz banaka oko 3,6 milijardi dinara - oko 58,5 milijuna eura. Guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov izjavio je da je Centralna banka s ciljem stabilizacije tržišta intervenirala s 77 milijuna eura iz deviznih rezervi.

"Povučeno je 3,6 milijardi dinare, što čini 1,6 posto ukupne depozitske mase stanovništva. Novac je u zemlji, čuva se ispod jastuka ili u sefovima za koje je povećano zanimanje. Šteta će se odraziti na ekonomski rast", pojasnio je on.

Predsjednik Udruženja bankara Makedonije Kosta Mitrovski rekao je da se stanje u bankarskom sektoru nakon povlačenja ušteđevina stabilizira i da će se tijekom narednih dana u potpunosti normalizirati.

"Razmišljamo o uvođenju dinarskog depozita sa atraktivnijim kamata. Još pravimo analize i ne mislim da ćemo povećati kamate na kredite", dodao je on. Prema podacima Narodne banke Makedonije, u travnju su u usporedbi s ožujkom devizne rezerve smanjene za 73 milijuna eura i iznose 2,193 milijarde eura, a uvećane su rezerve zlata. Centralna banka Makedonije prošlog tjedna povećala je osnovnu kamatu na blagajničke zapise za 0,75 posto, odnosno sa 3,25 na četiri posto.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi, zbog čega se gotovo svake večeri u Skoplju i drugim gradovima održavaju antivladini prosvjedi, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close