Prva u regiji

Makedonija uvodi turističku putovnicu

Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2014. u 09:23 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonija će biti prva zemlja u regiji koja će uvesti turističku putovnicu ili džepni turistički vodič koji će omogućiti turistima da bolje upoznaju ovu zemlju.

''Putovnica, koju će turisti koristiti tijekom boravka u Makedoniji, će biti identična makedonskoj putovnici, a korice će biti urađene od hanplasta- knjigovezačkog platna sa zlatnim otiskom'', rekao je direktor Agencije za promociju i podršku turizma Kristijan Džambazovski

"Uz putovnicu ide i vlastiti Facebook profil i mobilna aplikacija", dodao je Džambazovski za skopski dnevnik "Večer", dodajući da turistička putovnica, osim stranih, mogu koristiti i domaći turisti.

Džambazovski je rekao da je broj stranih turista koji su prošle godine posjetiti Makedoniju veći za 13,5 posto u odnosu na 2012. godinu, što je dvostruko više od prosječnog rasta u svijetu koji iznosi oko pet postotaka.

On navodi da trendovi u makedonskom turizmu predstavljaju veliki adut za privlačenje stranih ulagača, posebno nakon odluke Vlade o formiranju turističkih razvojnih zona sa brojnim povlasticama, piše Srna.

Džambazovski je objasnio da će budući ulagači biti oslobođeni osobnog poreza u narednih 10 godina, PDV-a za kupovinu građevinskog materijala za izgradnju zone i objekata u njoj, dobivati državnu pomoć za svaku investiciju veću od 10 milijuna eura, a prodaja zemljišta biće realizirana putem javnih tendera sa početnom cijenom od jedan euro za metar kvadratni.

Kopirati
Drag cursor here to close