Prevazilaženje stereotipa

Merkel i Tsipras: Grci nisu lijeni, a Nijemci nisu odgovorni za sve nevolje Grčke

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2015. u 21:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelaraka Angela Merkel i njen grčki kolega Aleksis Tsipras pozvali su u ponedjeljak na "prevazilaženje stereotipa" koji su potkopali dijalog između europskih naroda, posebno u euro krizi.

''Grci nisu lijeni i Nijemci nisu odgovorni za sve nevolje Grčke.Trebamo raditi ozbiljno na prevazilaženju tih stereotipa'', izjavio je Tsipras tijekom prve posjete Berlinu.

''Treba izbjegavati sve vrste stereotipa'', potvrdila je Angela Merkel u trenutku kad su odnosi između dvije zemlje na najnižoj razini u posljednjih nekoliko sedmica zbog neslaganja oko reformi koje treba provesti u Grčkoj kako bi dobila financijsku pomoć evropskih kreditora.

Kancelarka je priznala da postoje "teška pitanja" i "neslaganja" između Atene i Berlina, ali je potvrdila da želi "suradnju u duhu uzajamnog povjerenja".

''Želimo ekonomski jaku Grčku, želimo rast u Grčkoj i smanjenje nezaposlenosti mladih", kazala je ona.

''Ovaj sastanak je važan jer se moramo bolje razumjeti i nema drugog puta osim dijaloga'', kazao je Tsipras i ponovio da se protivi politikama štednje koje se provode u Europi.

''Plan spašavanja Grčke nije bio uspješan'', kazao je on i podsjetio da je BDP pao za 25 posto, nezaposlenost porasla, kao i društvene nejdnakosti u Grčkoj.

Glavne reforme koje treba provesti u Grčkoj su borba protiv pronevjera i protiv korupcije'', kazao je Tsipras.

Tsipras je kazao da nije došao u Berlin tražiti novac od njemačke vlade nego da "postavi zajedničku bazu" za dijalog između dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close