Odbacuju optužbe

Ministarstvo financija Uredu za reviziju: Proračun je planiran sukladno obvezama prema MMF-u

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2016. u 12:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slijedom pisanja pojedinih medija oglasilo se Ministarstvo financija Federacije BiH koje u potpunosti odbacuje neutemeljene tvrdnje koje dolaze od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, a posebno one da Ministarstvo opstruira rad Ureda umanjenjem proračunskih sredstava za tu instituciju.

Ministarstvo je u cijelosti ispunilo obveze definirane Zakonom o proračunima u FBiH s jasno definiranim rokovima, te zatim i poziv na konzultacije koje Ured za reviziju institucija FBiH nije prihvatio. Usprkos tomu, Federalno ministarstvo financija je prihvatilo većinu zahtjeva Ureda za reviziju, posebno u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove. Nabavka vozila nije odobrena jer je Vlada Federacije BiH donijela zaključke da će se nabavka vozila za sve proračunske korisnike vršiti putom operativnog leasinga'', rečeno je Feni u Ministarstvu financija.

Također, napominju da je Federalno ministarstvo financija prilikom odobravanja proračunskih zahtjeva vodilo računa o zaključcima Vlade FBiH uključujući onaj o prihvaćanju Dokumenta politike o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih. Ministarstvo nije bilo u mogućnosti odobriti zahtjev Ureda za reviziju institucija u FBiH za 11 novih zaposlenika, jer bi to bilo u suprotnosti s ovim zaključkom Vlade.

''Federalno ministarstvo financija u potpunosti uvažava odredbe Zakona o reviziji institucija u FBiH i ni na koji način ne želi utjecati niti ugrožavati financijsku, funkcionalnu i organizacijsku neovisnost Ureda za reviziju. Međutim Federalno ministarstvo financija planira proračun FBiH sukladno politikama Vlade Federacije BiH koje se u velikoj mjeri oslanjaju na obveze koje je Vlada preuzela Pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Provedba tih politika se ravnomjerno odnosi na sve korisnike proračunskih sredstava, pa tako i na Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH'', naglašavaju iz Ministarstva financija FBiH.

Podsjetimo, Ured za reviziju institucija Federacije BiH razmatra mogućnost podnošenja tužbe protiv federalne ministrice financija Jelke Milićević zbog umanjenja proračuna toj instituciji i nepostupanja sukladno Zakonu o reviziji, objavio je portal Klix.ba. Simbolično, ove godine planirana je revizija subjekata u čijim odborima se nalazi Milićević, što ostavlja prostora tome da izvršna vlast na taj način vrši pritisak na Ured za reviziju. Ured za reviziju institucija FBiH trebao bi biti financijski neovisna institucija čiji proračun usvaja Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju. Na taj način se u teoriji izbjegava pritisak izvršne vlasti na Ured za reviziju obzirom da su sva ministarstva koja funkcioniraju pri Vladi FBiH obvezni subjekti revizije.

Kopirati
Drag cursor here to close