Slobodno tržište

Ministarstvo obrane i OS BiH nemaju nikakve veze s municijom terorista na redakciju Charlie Hebdo

Gospodarstvo / Flash | 14. 01. 2015. u 12:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine od svog formiranja pa do danas nije vršilo prodaju viškova naoružanja i municije, odnosno nije raspisivalo javni ili međunarodni natječaj za prodaju viškova naoružanja, a što bi, u slučaju prodaje, bila zakonom propisana obaveza.

Zbog toga i ne treba dovoditi u vezu Ministarstvo obrane BiH sa terorističkim napadom u Parizu, priopćeno je danas iz tog ministarstva.

Kako je pojašnjeno procedure izvoza naoružanja i municije propisane su Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme čiji nositelj je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i izvoznici su tvrtke iz BiH koje imaju dozvolu izdanu od tog ministarstva.

Ministarstvo obrane BiH podsjeća da država u koju se izvozi, ne smije biti pod bilo kakvim embargom, a suglasnost za izdavanje izvozne dozvole moraju dati Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo obrane BiH, svako iz svoje nadležnosti.

Prije izdavanja dozvole, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je obavezno dostaviti certifikat krajnjeg korisnika (end user).

Tek po dobivanju svih ovih suglasnosti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdaje izvoznu dozvolu ovlaštenom izvozniku. Ministarstvo obrane BiH je nadležno izdati dozvolu koja je u skladu sa obrambenom politikom Bosne i Hercegovine.

Svaki izvoznik je, na kraju godine, dužan opravdati izvozne dozvole u Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, jer se može dogoditi, da se izdana dozvola, iz bilo kojih razloga ne realizira ili se realizira djelomično.

MO BiH ne raspolaže podacima o prodaji naoružanja do 2004. godine, jer su to radila prijašnja entitetska ministarstva obrane.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa municijom koja je korištena u napadu terorista na redakciju magazina Charlie Hebdo. Podsjećamo da na tržištu slobodno rade sve tvornice oružja, pa i tvornica Igman Konjic, čija se municija spominje u medijskim natpisima, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close