Para nema

Mirovine kasne zbog deficita od 125 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 15. 06. 2015. u 07:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mirovine kasne zbog deficita od 125 milijuna KM, a u ovom tjednu trebala bi biti gotova isplata svim korisnicima'', rečeno je za portal Bljesak.info iz Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH.

Iz Zavoda ističu kako su upozoravali da će i ova isplata trajati kao i prethodnih mjeseci, no ovoga puta kašnjenje je ipak duže nego ranijih mjeseci, a pretpostavlja se da više od 30 posto umirovljenika nije primilo mirovinu. Zbog svega toga, sve je veći gnjev umirovljenika koji polovinu mjeseca čekaju ionako mizerna primanja.

U Zavodu kažu kako bi i oni voljeli da se mirovine što prije isplate budući da se tek nakon isplata umirovljenicima kreće s isplatom plaća zaposlenika Zavoda.

No, umirovljenici razumijevanja nemaju, budući da plaćanje režija, lijekova, hrane i ostalih potrepština ne može čekati. Panika je time i veća zbog krize u federalnoj vlasti te pojedinih prijetnji da bi BiH mogla ostati bez novca međunarodnih kreditora radi neslaganja unutar države.

Udruženje umirovljenika najavilo je i prosvjede zbog kašnjenja, koji su trebali biti održani na jesen, ali ističu kako će, zbog ovakve situacije, na ulice izaći i ranije.

O mirovinama je danas govorio i Direktor Zavoda MIO, Zijad Krnjić, koji je za N1 rekao kako ''sustav funkcionira tako da umirovljenici drže platni sustav''.

''Kad krene isplata mirovina mi nekad nemamo sav novac. Da ne bismo problem pravili većim, s isplatom mirovina idemo u kontinuitetu. Možda dva do pet posto umirovljenika je žrtva kašnjenja isplate ali mislim da to toliko nije katastrofalno'', rekao je Krnjić.

Podsjećamo, nedavno je objavljeno kako je broj umirovljenika i zaposlenih u našoj zemlji izjednačen.

Kopirati
Drag cursor here to close