Prekogranični promet

Mlijeko iz RS-a ipak ide u Hrvatsku

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2012. u 12:19 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promet mlijeka i mliječnih proizvoda iz Republike Srpske u Hrvatsku i obrnuto bit će nastavljen, uvjerena je pomoćnica ministra poljoprivrede tog bh.entiteta, za resor veterinarstva Radmila Čojo.

Ona je, prenoseći detalje jučerašnjeg sastanka u Zagrebu izaslanstva Republike Srpske i Uprave za veterinu Hrvatske, istakla da neće biti blokade izvoza mlijeka iz Republike Srpske i BiH u Hrvatsku.

''Dobili smo uvjeravanja da ćemo do, 1. srpnja 2013. godine, moći izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Hrvatsku, što je dobra vijest i daje nam vremena da obavijestimo Europsku komisiju i tražimo dolazak FVO inspektora, koji bi stavili ‘Mlijekoprodukt’ iz Kozarske Dubice na listu objekata iz kojih je moguć izvoz u Europsku uniju'', pojasnila je Čojo.

Potvrdila je da će, u narednim danima zajednička kontrola sastavljena od Hrvatske veterinarske inspekcije i Inspektorata Republike Srpske, posjetiti ''Mlijekoprodukt'' iz Kozarske Dubice kako bi se uvjerili da su točne tvrdnje da su mlijeko i mliječni proizvodi koji se izvoze u Hrvatsku zdravi.

Čojo je istakla da je do vraćanja mlijeka iz RS došlo zbog različitog tumačenja Pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima, a instrukcije za ovaj pravilnik, tj. vodič, u Hrvatskoj, je strožiji nego evropski.

''Republika Srpska je pripremila Pravilnik o mikrobiološkim kriterijima koji će uskoro biti objavljen u “Službenom glasniku” i prilagođen je standardima koji se primjenjuju u Hrvatskoj i EU.

U našem zakonodavstvu su još tri Pravilnika na čitanju. I oni će uskoro biti objavljeni, ali je najvažnije da naši veterinarski inspektori, u objektima, realiziraju procedure koje važe u EU'', dodala je Čojo.

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo rješenje kojim je naloženo vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT-steriliziranog mlijeka uvezenog iz Republike Srpske, iz tog bh. entiteta su zatražili sastanak s kolegama u Hrvatskoj te tražili objašnjenje u hrvatskom nadležnom resoru zašto je došlo do te odluke.

Nezadovoljni su bili i u Udruženju poljoprivrednika RS-a te su tražili da RS, odnosno BiH uzvrati istom mjerom.

Kopirati
Drag cursor here to close