Traže produženje roka

MMF: Pregovori Grčke i 'trojke' zapeli oko financija

Gospodarstvo / Flash | 01. 11. 2012. u 17:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) u četvrtak je priopćio da su pregovori između Grčke i trojke međunarodnih kreditora zapeli oko uvjeta financiranja te prezadužene zemlje, koja traži da joj rok za ispunjenje fiskalnih ciljeva bude produžen za dvije godine.

Glasnogovornik MMF-a Gerry Rice je izjavio da, iako je Atena ostvarila "značajan napredak" u primjeni fiskalnih i strukturnih reformi, "između Grčke i njenih kreditora takođe mora biti postignut dogovor oko uvijeta financiranja, koji će biti u skladu s održivosti duga", prenosi AFP.

Grčka s jedne strane i MMF, Europska komisija i Europska centralna banka s druge strane već nedjeljama ne ostvaruju napredak u pregovorima o reviziji uvijetaa isplate međunarodne pomoći, budući da formalna Atena nije do kraja ostvarila ciljeve koji su trebali biti ostvareni kako bi bila isplaćena sljedeća tranša pomoći kreditora toj zemlji.

Formalna Atina je zatražila da joj rok za ostvarenje fiskalnih ciljeva bude pomjeren za dvije godine, čime bi dobila više prostora da potakne ekonomski rast nakon što je program oštrih mjera štednje gurnuo grčku ekonomiju u dublju recesiju nego što su kreditori očekivali.

Premijer Grčke Antonis Samaras je izjavio da će njegova zemlja ostati bez gotovine do 16. studenog ukoliko do tada ne primi sljedeću tranšu međunarodne pomoći od 31,2 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close