Obmana građana

MMF 'zabranio' smanjenje stope PDV-a u našoj zemlji!

Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2012. u 16:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od uvođenja diferencirane stope PDV-a u našoj zemlji, o čemu se često govori u kontekstu nikad ispunjenih političkih obećanja, pa i ovog posljednjeg nakon dogovora Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, izgleda da neće biti ništa, barem u bliskoj budućnosti.

Naime, politički lideri u našoj zemlji prešutno su, potpisujući pismo namjere upućeno Međunarodnom monetarnom fondu oko novog stand-by aranžmana, obećali svjetskom financijskom policajcu kako neće “dirati” ništa u problematici neizravnih poreza.

Ovo je, doduše, tek usputno potvrdio i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, govoreći o nastavku aktivnosti oko ispunjavanja uvjeta iz aranžmana s MMF-om. Objasnio je kako u spomenutom pismu namjere stoji da su potpisnici suglasni kako neće biti promjene stope PDV-a iduće dvije godine.

"U tom pismu namjere koje mora biti transparentno govori se kako nema promjene stope PDV-a, tako da smo se na to obvezali stavljajući svoj potpis", upozorio je Kozarić.

Ovime je, zapravo, pala u vodu nada svih onih koji su se nadali da će političke elite imati razumijevanja za građane BiH od kojih velik broj živi na granici siromaštva i kojima bi manja ili nulta stopa na osnovne životne namirnice uvelike olakšala život.

Za takvo rješenje je, doduše, bio i dio političkih elita, pa čak i onih koji su sada u vlasti; poput SDP-a koji je još 2006. godine zagovarao diferenciranu stopu, a isto se ponovilo i nakon dogovora Dodika i Lagumdžije.

Istodobno, u međuvremenu su i nadležne institucije odbile inicijative koje su govorile o uvođenju diferencirane stope PDV-a, a posljednji put se to dogodilo početkom ove godine kada je Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje odbio mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a u našoj zemlji te u opširnoj analizi upućenoj Fiskalnom vijeću BiH i ostalim državnim institucijama naveo negativne učinke takvog poteza.

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije UNO-a, za Dnevni list je kazao kako se u toj analizi navelo da bi diferencirana stopa PDV-a smanjila ukupne prihode na razini BiH, a istodobno, ona ne bi proizvela velika smanjenja maloprodajnih cijena za proizvode koji bi bili oporezivani po nižim stopama jer država nema mehanizam da prisili trgovce na takve poteze budući da je formiranje cijena slobodno.

S druge strane, jedan od ključnih čimbenika navedenih u istraživanju Odjela za makroekonomsku analizu UNO-a je činjenica da bi uvođenje diferencirane stope neizbježno dovelo do povećanja standardne stope PDV-a, koja trenutačno iznosi 17 posto, a koja bi u tom slučaju zasigurno bila veća.

Zbog toga bi administrativna i porezna kompleksnost BiH bila povećana, što bi se negativno odrazilo na indeks konkurentnosti, kao i atraktivnosti za različita ulaganja.

Iskustva iz regije

Iako Bosna i Hercegovina ima najnižu stopu PDV-a od zemalja zapadnog Balkana, sve druge zemlje Europe osim BiH i Danske imaju diferencirani PDV-a. U BiH se primjenjuje jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, koja nije mijenjana od uvođenja 1. siječnja 2006.

No, pogledajmo Hrvatsku u kojoj je povećana opća stopa PDV-a s 23 na 25 posto, ali je isto tako odlučeno da će se primjenjivati takozvana međustopa PDV-a od 10 posto za određene proizvode i usluge.

S druge strane, u susjednoj nam zemlji postoji i nulta stopa PDV-a za osnovne životne namirnice, međutim, hrvatski ministar financija Slavko Linić najavio je kako će je Vlada od 1. siječnja ukinuti, ali zato uvesti i dvije međustope; od 5 i 10 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close