Stanovništvo ugroženo

Monopol velikih grupa i interesnih sustava kriv za skuplje cijene u BiH negu u EU

Gospodarstvo / Flash | 04. 01. 2015. u 08:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što BiH još nema, jeste strategija ishrane stanovništva'', rekao je Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača Županije Sarajevo.

Stoga prema njegovim riječima, čim se dogode neke vremenske neprilike događa se da cijene rastu, jer prema statistikama BiH uveze 60 posto hrane, što znači da uglavnom živimo od uvoza.

BiH nema dovoljno svojih proizvoda ni poticaja da se proizvodi domaće, što odmah stanovništvo stavlja u ugrožen položaj, piše Oslobođenje.

''Nekad me strah da se ne dogode neke velike vremenske nepogode, u smislu prohodnosti i komunikacija, jer ne znam što bi bilo s nama'', kaže Lakota.

Cijene prehrambenih artikala u protekloj godini u pojedinim segmentima su rasle, dok su se u vrlo rijetkim smanjivale. Ali prema Lakotinim riječima nisu se mnogo mijenjale,
Nešto niže cijene zabilježene su kod brašna i prerađevina od brašna, dok su pojedini mliječni proizvodi poskupjeli.

Cijena nerijetko ovisi i od vremenskih uvjeta, a u BiH vrijeme nije bilo naklonjeno ove godine, što je i dovelo do poskupljenja pojedinih namirnica.

''Treba istaknuti i da maloprodajne cijene usluga i proizvoda ne prate nikako rast niti smanjenje cijena energije, jer energija ulazi u maloprodajne cijene i artikala i komunalnih usluga i to oko 30 do 35 posto'', kazao je Lakota za Oslobođenje.

Cijena barela nafte, koja je na svjetskom tržištu na najnižem nivou do sada, trebala je utjecati i na cijene drugih proizvoda i usluga, međutim to se u BiH nije dogodilo.

''Predviđa se da će cijena nafte i dalje padati, ali kada taj pad prestane i kada se ona vrati na 80-100 dolara vrlo je moguće da će cijene ići prema gore. Imamo još jednu zanimljivu situaciju, a to je da tržište nije proradilo punim kapacitetom zdrave konkurencije. Imamo mnogo prehrambenih proizvoda koji su mnogo skuplji nego u zemljama EU. Iza toga se, vjerojatno, krije i monopol velikih sustava, interesnih grupa, što zemalja iz okruženja, što i kod nas ovdje'', dodao je Lakota.

U 2015. godini najavljeno je poskupljenje cigareta za od 0,20 do 0,70 feninga, studentskog smještaja (45KM), a poskupiti će i struja. U EPHZHB struja će biti skuplja za 1,97 posto, dok će u EPBiH biti skuplja za 4,33 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close