Hrvatska

MORH od domaćih proizvođača naručio vojnu opremu vrijednu 6,5 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 13. 01. 2015. u 15:31 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je ugovore o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga Hrvatske za 2015. godinu sa 22 hrvatska proizvođača vojne obuće, odjeće i opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 50 milijuna kuna (6,5 milijuna eura), javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

„Mi u MORH-u činimo i činit ćemo sve da domaća industrija dobije što više poslova i to tradicionalno radimo sa vama već treću-četvrtu godinu“, kazao je Kotromanović koji je s okupljenim predstavnicima domaćih proizvođača potpisao okvirne sporazume kako bi ih podržao „u najvećoj mogućoj mjeri“.

„Time ne želimo pokazati da smo mi potrošači, oni koji troše sredstva, nego želimo biti i generatori razvoja proizvodnje i pomoći vama te poticanja gospodarstva, pogotovo proizvoda koji su konkurentni u svijetu“, kazao je ministar.

Kotromanović je izjavio kako je cilj 7.000 postojećih VHS-1 pušaka, koje trenutno koristi Hrvatska vojska (HV), zamijeniti novim modelom VHS-2, a u periodu od nekoliko godina, sa 20.000 komada tog oružja kompletno zadovoljiti potrebe HV-a.

Načelnik Glavnog stožera OSRH-a, general zbora Drago Lovrić, istaknuo je kako je ponosan da će Hrvatska vojska biti u potpunosti opremljena domaćim proizvodima. Istaknuo je kako su hrvatski vojnici izuzetno zadovoljni opremom domaćih proizvođača, ali da će i dalje uzimati u obzir primjedbe vojnika, kako bi se proizvodi poboljšali i bili što konkurentniji na svjetskom tržištu vojne opreme.

Alojzije Šestan iz tvrtke koja će ovim ugovorom isporučiti MORH-u 200 komada vojnih kaciga, kazao je kako je ovaj ugovor potvrda da MORH vodi brigu o svojoj namjenskoj proizvodnji, kao i da je certifikat proizvođačima za buduće izvozne potrebe.

„Smatram da bi ovo trebao biti putokaz svim ministarstvima koja troše novac iz javne nabave za ovakve potrebe, što po pitanju vojne industrije, što po pitanju civilnog sektora“, kazao je Šestan.

Ugovorom je naručen veći broj VHS pušaka, zatim 4.000 remena i opasača, 200 kaciga, 6.000 kompleta borbene odore, 10.500 pari obuće, 700 kišnih odijela i kabanica, 3.000 službenih i svečanih odora, 13.000 kompleta donjeg veša, 1.100 cjelodnevnih suhih obroka, itd.

Kopirati
Drag cursor here to close