treći kanal

Mostar nije, niti će biti, sjedište hrvatskog etničkog kanala

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2016. u 11:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor SDA Mostar najoštrije osuđuje inicijativu za etničku podjelu u nacrtu zakona javnog RTV servisa BiH, točnije njegovo cijepanje na, kako se u prijedlogu navodi, tri kanala, čija bi sjedišta bila u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Prije svega, javnosti je dobro poznat stav Stranke demokratske akcije, a to je u slučaju Javnog RTV servisa implementacija postojećih zakona, uspostava Korporacije RTV sustava, koja bi osigurala funkciju javnih emitera, njihovu objektivnost i nepristranost, bez ikakvih etničkih podjela na tri servisa.

Bošnjake Mostara i Hercegovine posebno zabrinjava i iritira činjenica što se u prijedlogu takve podjele RTV sustava Mostar tretira kao sjedište tzv. hrvatskog etničkog kanala. Na takvo nešto SDA Mostara nikada, niti pod kojim uvjetima neće pristati. U Mostaru polovica stanovnika govori Bosanskim jezikom i ne može Mostar niti u primisli biti sjedište trećeg kanala na kojem bi se program emitirao na Hrvatskom jeziku, kao što ne treba biti ni na isključivo Bosanskom ili Srpskom jeziku već upravo mora odražavati multietičnost Grada, kao regionalno sjedište svih podružnica Javnog RTV sustava.

Kao što javnost jako dobro zna, Grad Mostar od 2008. godine nema lokalnih izbora upravo zbog nemogućnosti dogovora oko njegovog uređenja. Točnije, zbog pokušaja nametanja uređenja Mostara, u kojem bi bila prisutna dominacija jednog naroda. Stav SDA u Mostaru je dobro poznat, a sažet je u jednostavnom rješenju, multietnički Mostar, sa istim pravima za sve njegove građane, bez diskriminacija, majorizacija, preglasavanja i etničkih podjela. Identičan stav imamo i zagovarati ćemo ga kod uređenja Javnog RTV sustava. Smatramo da i ovaj prijedlog ima za cilj provokaciju i da se Mostar prikaže kao Grad sa hrvatskom dominacijom. GO SDA Mostar će se zalagati preko najvećih organa SDA za izmjene Javnog RTV sustava, ali ne bazirane na etničkim podjelama, nego u transformaciju modernog servisa svih građana, sa modernom opremom, nezavisnim novinarima, uredništvom i menadžmentom koji će financirati svi građani BiH, čiji radio i televizija i trebaju biti servis, navodi se u priopćenju Gradskog odbora SDA Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close