Visine 55 metara

Mostar: Studentima predstavljena idejna studija izvodljivosti Pelješkog mosta

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2016. u 21:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko idejnih rješenja, odnosno prijedloga za izgradnju Pelješkog mosta, predstavljeno je u petak na ''znanstvenom satu'' u Mostaru, u okviru kojega je održano predavanje na temu ''Prijedlog rješenja Pelješkog mosta - idejna studija izvodljivosti'

Kako je istaknuo Zdenko Antunović, savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja, postoji par prijedloga izgradnje ovoga mosta.

Jedan je prijedlog Instituta građevinarstva Republike Hrvatske i Građevinskog fakulteta Zagreb, prijedlog poznat kao IGH-ov, prijedlog projektanta profesora dr. Jure Radića visine 55 metara koji je u zadnje vrijeme korigiran po zahtjevima Europske komisije, a zadržao je istu visinu i nešto je cjenovno jeftiniji u izvedbi.

Drugi prijedlog je prijedlog Hrvatskih cesta koji ima visinu od 35 metara, koja je postala prijeporna od strane Bosne i Hercegovine, zatim prijedlog podmorskog tunela inženjera Jelića, te prijedlog koji je Antunović predstavio na znanstvenom satu – prijedlog mosta-tunela.

"Radi se o prijedlogu kombiniranog mosta tunela koji je novo rješenje, za razliku od ovih drugih koji su se odnosili na prijedloge rješavanja ili podmorskim tunelom ili mostom više ili niže visine, ovisno o konkretnim prijedlozima. Jedan koji ne upada u ovaj segment je takozvani Schengnski koridor koji se proteže s kopnenog područja Bosne i Hercegovine, kroz općinu Neum", kazao je.

Što se tiče početka gradnje, Antunović ukazuje na podatke koje je iznijela vlada u tehničkom mandatu Republike Hrvatske, a to je da bi izgradnja trebala početi ove godine.

"Sve ovisi o stavovima Europske komisije i fondovima, jer bi projekt trebala financirati Europska komisija", kazao je Antunović.

Kopirati
Drag cursor here to close