Kriminal

Mostaru prijeti najveća ekološka katastrofa u povijesti, gradska deponija nema dozvolu za rad

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2015. u 18:21 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar mogla bi pogoditi najveća ekološka katastrofa u povijesti, nakon što su lokalne vlasti u suradnji s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma zatvorile staru gradsku deponiju, a pored nje sagradile novu - koja do danas nije dobila dozvolu za rad, a preko koje je najvjerojatnije ''opran'' i dio od 13 milijuna KM kredita i grantova iz Svjetske banke.

Novinska agencija Patria došla je u posjed dijela dokumentacije koja svjedoči o nizu nezakonitosti prilikom izgradnje nove gradske deponije, nepoštivanju zakona, direktnom ugrožavanju života građana Mostara, prijetnji da bude ugrožena rijeka Neretva, ali i lokalni vodovodi...

Izvori iz gradske administracije otkrivaju za NAP kako je Svjetska banka odobrila Gradu Mostaru oko 13 milijuna KM kredita i grantova za rješavanje problema deponiranja komunalnog gradskog otpada, ali problem ni nakon toga nije riješen.

Umjesto da Grad kao većinski vlasnik stare deponije JP Uborak d.d. izgrađena po svjetskim standardima, otkupi dionice od malih dioničara, a zatim novac od Svjetske banke uloži u njeno proširenje, kako je prvobitno i bio plan, lokalne vlasti su, objašnjavaju mostarski ekolozi, osnovale potpuno novo društvo JP Deponija d.o.o. Mostar, tik uz staru deponiju ''Uborak'' d.d., u koju su ubrizgale 13 milijuna KM kredita i grantova Svjetske banke, ali koja ni do danas nije legalizirana i praktično radi bez dozvola.

''Ta deponija sada je ekološka bomba za naš grad'' upozoravaju ekolozi, koji do danas nisu uspjeli natjerati mostarske vlasti da riješe ovaj problem.

Novinska agencija Patria otvara serijal članaka o mostarskom kriminalu koji se vrti oko – gradskog komunalnog otpada, o tome ko je sve umiješan u gašenje deponije ''Uborak'' d.d. i pokretanje nove, nelegalne deponije ''Deponija'' d.o.o. Mostar, zbog čega su gradske vlasti od Federalnog ministarstva okoliša i turizma te Ministarstva prostornog uređenja tražile dozvolu za proširenje deponije ''Uborak'' a onda na osnovu te dozvole izgradile potpuno novu deponiju, kakvu ulogu u svemu igraju političke stranke, ali i rukovodstvo samih deponija?!

Može li gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ovaj problem riješiti bez odobrenja političkih mentora?! Konačno, želi li Bešlić u Mostaru riješiti problem odlaganja otpada na zakonit način?

Kopirati
Drag cursor here to close