Ismet Bajramović

Na sastanku premijera i sindikata aktualizirano rješavanje mnogih pitanja

Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2012. u 16:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović izjavio je Feni da je zadovoljan što je u srijedu došlo do sastanka između predstavnika Vlade FBiH i Grupacije industrijskih sindikata, te da smatra da je na sastanku aktualizirano rješavanje mnogih neriješenih pitanja iz oblasti rada.

Predstavnike industrijskih sindikata primili su premijer FBiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, a tom sastanku su prisustvovali i predsjednik SSSBiH Ismet Bajramović i njegovi zamjenici Avad Bahto i Salih Kruščica.

Po Bajramovićevim riječima, na sastanku su tretirana pitanja od povezivanja staža, ovjere zdravstvenih knjižica radnika, pa do pokretanja industrijske proizvodnje, energetskog sektora i borbe protiv korupcije. Međutim, najviše se govorilo o povezivanju staža radnicima i neuplaćenim doprinosima, te o tome kako prisiliti poslodavce da uplaćuju doprinose.

"Zaključeno je da u narednom razdoblju industrijski sindikati dostave liste tvrtki koji su dužnici kako bi premijer FBiH uputio zahtjev da Porezna uprava FBiH izvrši kontrolu naplate doprinosa. Na taj način ćemo, istovremeno, inicirati i potisivanje sporazuma koje poslodavci izbjegavaju da potpišu. Također, preporuka je i da vlade županija primijene isti princip. Ministar Mesihović preuzeo je na sebe da provjeri navode pojedinih predsjednika industrijskih sindikata koji se tiču plaćanja zdravstvenog osiguranja. Prema tim navodima vrši se diskriminacija privatnih tvrtki u odnosu na državne i kaže se da se za državne tvrtke osiguranje uplaćuje u iznosu 20 posto, a da se 80 posto knjiži, dok privatnici doprinose za zdravstveno osiguranje moraju plaćati 100 posto", rekao je Bajramović za Fenu.

Ono što je posebno važno, kaže Bajramović, jeste to da je na sastanku istaknuto da će nacrt zakona o povezivanju staža biti urađen do kraja godine i upućen Ekonomsko - socijalnom vijeću FBiH, a potom i u Parlament FBiH.

Donošenje tog zakona, prema njegovoj procjeni, trebalo bi da riješi problem oko 50 000 osoba u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close