Bosnia valvesa Tuzla

Nakon sedam dana štrajka glađu: Sindikati u dogovoru s Vladom

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2016. u 15:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju rješavanja problema u gospodarskom društvu Bosnia valves, kćeri kompanije Livnica čelika Tuzla u stečaju, u sjedištu Federalne vlade savjetnik federalnog premijera Suvad Osmanagić održao je sastanak s predsjednikom sindikalne organizacije tog društva Osmanom Sofićem.

Sastanku su prisustvovali ministar industrije, rudarstva i energetike u Vladi Tuzlanske županije Srđan Mićanović i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Radnici Bosnia valvesa su već sedam dana u štrajku glađu i traže rješavanje njihovih problema, a prioritetno uplatu određenih sredstava kako bi barem donekle ublažili tešku materijalnu situaciju, jer nisu primili skoro 50 neto plaća.

Iako nema udjela kapitala u ovom gospodarskom društvu, niti je ono na listi poduzeća kojima upravlja po osnovu udjela vlasničkog kapitala, jer je bilo u 67 postotnom vlasništvu Županije, Vlada FBiH je spremna pomoći traženju rješenja za radničke probleme i status ove kompanije. Situacija je izuzetno komplicirana, ali, kako je rečeno, nije nerješiva.

Konstatirano je i da je privatizacija Livnice bila neuspješna, kao i firme kćerke Bosnia valves, ali da postoje načini da ova kompanija, nakon provedbe predstečajnog i stečajnog postupka, ponovo krene od početka jer ima perspektivu, prije svega zbog osiguranog tržišta u zemlji i inozemstvu. Rečeno je da bi u ovom postupku, u skladu sa zakonom, bilo zbrinuto svih 95 radnika koji trenutno štrajkaju, ali da su za njegovo provođenje potrebna tri do četiri mjeseca.

Istaknuto je i da će Vlada FBiH, prema zahtjevima radnika, osigurati sredstva za jednokratnu pomoć, kako bi prekinuli započeti štrajk i da će u narednom razdoblju, vrlo brzo, tražiti način za njezinu isplatu, zajedno s Vladom Tuzlanske županije i sindikatom.

Federalna vlada je iskazala spremnost da, zajedno s predstavnicima Vlade TŽ, granskog i sindikata, u sjedištu kompanije, organizira susret s radnicima i upozna ih s mogućim pravcima izlaska iz krize i ponovnog pokretanja proizvodnje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close