Obnova i razvoj?!

Ne znaju ni kredite iskoristiti: Do početka godine realizirano svega 22,2 posto odobrenih kredita

Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2012. u 07:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH prošle godine je platila penale od tri milijuna maraka za 13 projekata koji nisu bili realizirani, a bila su osigurana kreditna sredstva iz inozemstva.

Prema podacima iz Vlade FBiH, čak 1,71 milijun maraka po osnovu kamata plaćen je jer je tek pet posto novca utrošeno od sredstava Europske banke za obnovu i razvoj koji su dati za gradnju autoputa na Koridoru "Vc".

Zbog neiskorištenosti kredita za obnovu željeznica, kao i za projekte obnove vjetroelektrane "Mesihovina", plaćeno je 653.000 KM penala, piše Dnevni avaz.

Od ukupno odobrenih 5,9 milijardi maraka za razvojne projekte u FBiH, financiranih putem stranih i domaćih kredita, do početka ove godine realizirano je tek 1,3 milijarde KM, odnosno svega 22,2 posto.

Troškovi zbog spore implementacije ovih projekata iznosili su još dodatnih 4,95 milijuna maraka, od čega su iz federalnog proračuna isplaćena 2,62 milijuna, a od stranih kredita 2,13 milijuna maraka. To je, zajedno sa penalima, ukupno osam milijuna maraka.

Prema analizi federalnog Ministarstva financija, prošle godine zabilježen je drastičan pad postotka iskorištenosti kredita za razvojne projekte. U odnosu na 2010. godinu, pad je iznosio skoro 30 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close