Izvoz

Nesposobna BiH godišnje gubi 200 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 28. 10. 2014. u 14:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Duljko Hasić izjavio je da BiH godišnje gubi oko 200 milijuna KM jer nije uspostavila odgovarajući sustav infrastrukture kvaliteta po europskim standardima kako bi mogla plasirati meso, mlijeko i mliječne proizvode, te jaja i med na tržište EU.

VTKBiH je danas u sklopu DIHK -CEFTA projekta organizirala seminar o temi ''EU propisi za hranu životinjskog porijekla''.

''BiH i nakon petnaest mjeseci nakon ulaska Hrvatske u EU nije spremna i sposobna izvoziti proizvode, prvenstveno animalnog porijekla, osim dva proizvoda, sirovu kožu i svježu ribu'', izjavio je novinarima Hasić, napominjući da u oblasti mlijeka i mliječnih proizvoda godišnji gubici iznose više od 60 milijuna KM.

Naveo je da je konstatirano da gotovo nema nikakvog pomaka vezano za sustav uspostavljanja odgovarajuće koordinacije nadležnih tijela, od državne razine do županija.

''Ovdje nam je predstavljeno da je Ured za hranu i veterinarstvo iz Dublina, na osnovu nalaza koji je urađen početkom 2014., došao do zaključka da su proizvođači generalno spremni vezano za ispunjavanje uvjeta po standardima i kriterijima EU i da mogu izvoziti svoje proizvode. Međutim, kada je u pitanju infrastruktura i sustav koordinacije svih nadležnih tijela u BiH, došlo je do zastoja i nema ispunjavanja uvjeta, ni po osnovu preuzimanja standarda europskog zakonodavstva, ni njegove implementacije'', naglasio je Hasić.

Pojasnio je kako je došlo do zastoja u određivanju odgovarajućih tijela na razini BiH koja će kontrolirati i davati odgovarajuća jamstva vezano za kvalitetu, prvenstveno s aspekta zdravstvene ispravnosti i kontrole ove vrste proizvoda, kada je u pitanju kompletan higijenski paket u lancu veterinarske, sanitarne i fitosanitarne inspekcije.

Veterinarski inspektor iz Uprave za hranu Grčke i predavač na seminaru Paschalia Koufokotsiou istaknula je kako ovo pitanje za sobom nosi dosta izazova jer je u interesu BiH da bude u poziciji da izvozi hranu životinjskog porijekla na tržište EU.

''Smatram da je jednako važno, kako za nadležne veterinarske službe u BiH, tako i za subjekte u poslovanju s hranom, da budu upoznati o svim tim zahtjevima, kako bi bili svjesni koji su to zahtjevi koje će morati zadovoljiti, što je to s čim će se suočiti u budućnosti, da bi ostvarili pravo da izvoze u EU'', izjavila je Koufokotsiou.

Na seminaru, kako je dodala, riječ je o jednoj tehničkoj prezentaciji koja obuhvaća brojne detaljne informacije o propisima EU, s naglaskom na dva aspekta.
''Prvi aspekt su propisi EU koji uređuju uvoz četiri grupe prehrambenih proizvoda - mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso i med, a drugi se odnosi na propise EU koji uređuju higijenske zahtjeve, te zdravlje životinja'', navela je Koufokotsiou.

Po njezinim riječima, cilj seminara je da se predstave informacije o propisima EU koji uređuju sva navedena područja, a sa druge strane da se da prilika proizvođačima iz BiH da podijele svoja iskustva jedni s drugima, da kažu s kojim se poteškoćama i situacijama susreću u svojim naporima da zadovolje uvjete koje nameće EU.

Kopirati
Drag cursor here to close