Uskoro na Vladi

Nikšić: Zakon o Južnoj interkonekciji proceduralno u poodmakloj fazi

Zakon o Južnoj plinovodnoj interkonekciji u najskorije vrijeme biti na dnevnom redu Federalne vlade i da će predviđena nadležna kompanija biti BH Gas.
Gospodarstvo / Flash | 30. 05. 2024. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Nermin Nikšić, odgovarajući na pitanja novinara danas u Sarajevu, rekao je da će zakon o Južnoj plinovodnoj interkonekciji u najskorije vrijeme biti na dnevnom redu Federalne vlade i da će predviđena nadležna kompanija biti BH Gas.

Negirajući da u Vladi ima opstrukcija od ministara Hrvatske demokratske zajednice BiH, Nikšić ističe da je procedura ovog teksta u poodmakloj fazi i podsjeća da su u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta podneseni i amandmani.

Odgovarajući i na novinarska pitanja o odnosima koaliciji na vlasti na državnom nivou, Nikšić kaže da "nisu na najboljim granama'' i da u principu, zastoji najviše nanose štetu građanima. Kompromis je bitan, dodaje on, ali i naglašava da "crvena linija" ne smije biti pređena nauštrb države i građana BiH.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev BH Gasa za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

BH Gas je ovaj zahtjev podnio u junu 2021. godine i nešto manje od tri godine kasnije stiglo je rješenje Vlade FBiH. Odbilo ga je ministarstvo na čijem je čelu Željko Nedić, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Europskom unijom. Plinovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close