Kina će prestići SAD

Njemačka će izgubiti titulu svjetske sile

Gospodarstvo / Flash | 02. 01. 2015. u 14:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka će uskoro pasti s trona svjetske sile, a njeno mjesto će zauzeti Velika Britanija, procjenjuju stručnjaci Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Velika Britanija bi tako 2030. trebala postati najveće europsko gospodarstvo, a pad populacije i najvjerojatnije slabljenje eura nepovoljno će utjecati na ekonomske performanse Njemačke.

U godišnjem izvještaju u kojem se bavi analizom 30 najvećih ekonomija svijeta, CEBR je priopćio da će rast populacije u Britaniji znatno doprinijeti ekonomskom ubrzanju te zemlje čije će gospodarstvo iduće godine premašiti maksimalne rezultate koje je ostvarila prije recesije, piše Tanjug.

CEBR dodaje da će britanskoj ekonomskoj ekspanziji, osim rasta broja populacije, doprinijeti manja ovisnost od drugih europskih gospodarstava, kao i relativno niski porezi u odnosu na europske standarde.

U izvještaju "Svjetska ekonomska liga", u kojem CEBR rangira globalne ekonomije i prognozira njihove buduće pozicije, također se navodi da će Kina prestići SAD 2028, ranije u odnosu na prognoze nekih analitičara, prenose mediji.

CEBR dodaje da će, pored rasta populacije, britanskoj ekonomskoj ekspanziji doprijeti manja ovisnost od drugih europskih gospodarstava, kao i relativno niski porezi u odnosu na europske standarde.

Kopirati
Drag cursor here to close