Rostbratwurst

Njemačka kobasica još jedan kamen smutnje između Europske unije i SAD-a

Gospodarstvo / Flash | 09. 01. 2015. u 08:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala kobasica od svinjskog mesa iz Nürnberga mogla bi postati još jedan kamen smutnje u postizanju trgovinskog sporazuma između Europske unije i SAD-a, službenog naziva Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP).

Prašinu je ovih dana podigao njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt u razgovoru za tjednik Der Spiegel izjavivši da Njemačka mora odustati od zaštite zemljopisnog porijekla nekih svojih specijaliteta želi li sudjelovati u TTIP-u.

''Ako želimo dostići mogućnosti slobodne trgovine s američkim tržištem, tada ne možemo ustrajati na zaštiti svake kobasice ili sira'' izjavio je Schmidt.

Iako je poslije njegov glasnogovornik ublažio izjavu istaknuvši da ministar podržava proizvode zaštićenog porijekla, Schmidtov istup podigao je na noge prehrambenu industriju, ali i političare i lobističke skupine koje se protive sklapanju TTIP-a.

Kao simbol otpora trgovinskom sporazumu uzeli su nürnberški specijalitet, kobasicu Rostbratwurst, koja ima zaštićeno zemljopisno porijeklo unutar EU, prenosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close