Krugman

Njemačka ubija Europu

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2015. u 11:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati ekonomista i nobelovac Paul Krugman tvrdi da Njemačka ubija europski projekt svojom "moralističkom" ekonomijom.

Krugman optužuje Berlin za politiku osvetoljubivosti i potpuno uništavanje nacionalne suverenosti.

''Pretpostavimo da grčkog premijera Ciprasa smatrate nekompetentnim idiotom. Pretpostavimo da žarko želite da vidite pad Sirize. Pretpostavimo i da pozdravljate mogućnost izbacivanja tih 'iritantnih' Grka iz eurozone. Ali, čak i da je sve to točno - ovakva lista zahtjeva eurogrupe jeste ludost", navodi Krugman u New York Timesu.

Ocijenio je kako je ono što Berlin i eurogupa traže od Grčke "groteskna izdaja svega onoga što je europski projekt trebalo da predstavlja".

"Priča se da Mario Draghi, predsjednik Europske centralne banke, pokušava ponovo uvesti razum, da francuski predsjednik Francois Hollande konačno pokazuje nekakav otpor prema njemačkoj 'moralističkoj' ekonomiji, što je propustio učiniti do sada. Ipak, šteta je već učinjena. Ko će nakon ovoga ikada više vjerovati u dobre namjere Njemačke?" pita Krugman.

Prema njegovoj ocjeni, u posljednja dva tjedna svi su naučili što znači biti član eurozone - ako prijeđeš crtu, povjeritelji mogu da ti unište ekonomiju.

"To nema nikakve veze sa štednjom. I dalje stoji da je nametanje teških mjera štednje bez smanjenja duga osuđeno na propast, bez obzira na spremnost neke države da pristane na patnju", ocjenjuje Krugman.

Zaključio je da je europski projekt, koji je hvalio i podržavao, primio zastrašujući, možda i fatalan udarac.

Kopirati
Drag cursor here to close