Projekt BetMet

Nova radna mjesta, veći izvozni potencijal za kompanije iz HNŽ-a

Kroz projekt BetMet uspješno su podržana mala i srednja metaloprerađivačka poduzeća Hercegovačko-neretvanske županije u cilju digitalizacije svojih poslovnih procesa i jačanja svoje konkurentske prednosti na tržištu.
Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2022. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završnom konferencijom označen je završetak projekta BetMet "Bolja površinska zaštita za bolje metalne proizvode", sumirane aktivnosti i postignuti rezultati projekta, značajni za metalni sektor i poduzetništvo tvrtki u HNŽ. Također je predstavljen modularni paket usluga BetMet II i naredni koraci za razvoj MSP sektora, priopćilo je Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK.

18 mjeseci za unaprjeđenje rada kompanija iz HNŽ-a

Kroz projekt BetMet uspješno su podržana mala i srednja metaloprerađivačka poduzeća Hercegovačko-neretvanske županije u cilju digitalizacije svojih poslovnih procesa i jačanja svoje konkurentske prednosti na tržištu.

Projekt je trajao 18 mjeseci i rezultirao je značajnim podizanjem kvalitete proizvoda koji nude kompanije iz metalnog sektora HNŽ te sa značajnim brojem otvorenih novih radnih mjesta. Samo neki od postignutih rezultata, koji su prezentirani tijekom završne konferencije, su:

• Pružena tehnička podrška za 14 MSPa kroz analizu poslovnih procesa, nabavka opreme, uvođenje digitalizacije i poslovanja u skladu sa potrebama, nabavka anti covid opreme, izgradnja kapaciteta i rad na otklanjanju prepreka s ciljem nastupa na inostranom tržištu, kreiran plan zagovaranja za poboljšanje uslova MSPa u sektoru metala;

• Unaprijeđeni kapaciteti pružatelja usluga nabavkom opreme, obukama i certificiranjem usluga

• Realizirana kampanja za poboljšanje poslovnog ambijenta;

• Promovirani MSPa na stranom tržištu;

• Predstavljen modularni paket usluga BetMet I; te naredni koraci za razvoj MSP sektora – BetMet II.

Direktorica Udruženja LiNK, Alisa Gekić naglasila je da je realizacija projekta dovela do jačanja konkurentnosti MSPa, njihove bolje pozicioniranosti na tržištu i poboljšanja uvjeta poslovanja posebno u vrijeme pandemije.

''14 poduzeća je dobilo tehničku i stručnu podršku za uvođenje digitalizacije poslovanja kroz nabavku opreme, izgradnju kapaciteta, promociju na inostranom tržištu i niz druge podrške u skladu sa potrebama. Učinci su više nego odlični i drago nam je do smo imali priliku pružiti podršku tvrtkama koja se jasno vidi kroz povećanje izvoza, te porast financijske realizacije'', istaknula je Alisa Gekić.

BetMet povećao izvoznu vrijednost proizvoda u EU

Prisutnima se obratio u ime jednog od partnera projekta, poduzeća UNIS TŠP, Azer Vlahović te naglasio značaj projekta za poduzeće poduzeće: „Kao korisnici BetMET projekta koji je bio usmjeren na metalni sektor, želimo da se zahvalimo Udruženju Link Mostar na uspješnoj implementaciji projekta kroz koji smo stekli nova znanja iz oblasti zavarivanja i površinske zaštite metala i tako povećali konkurentnost i izvoznu vrijednost proizvoda na tržištu EU što je i bio primarni cilj projekta i našeg preduzeća. Također, kroz projekat su nam omogućena i velika količina zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, kako zdravstvena sigurnost uposlenika ne bi bila ugrožena zbog mogućih problema izazvanih pandemijom COVID-19”, kazao je Vlahović.

Samo u jednoj kompaniji 30 novih radnih mjesta zahvaljujuči BetMet projektu

Kemal Imamović, istakao je da je kompanija Eurosjaj nabavkom specifične opreme i digitalizacijom poslovnih procesa, koja je omogućena u okviru projekta BetMet, postigla efikasniji, sigurniji i brži rad, te da su greške svedene na minimum, budući da je rad uvjetovan računarom. Pored toga, Imamović je naglasio da je omogućeno otvaranje novih radnih mjesta, čak 30 u protekloj godini poslovanja, kao i da je sve navedeno pozitivna konsekvenca digitalizacije, te ishod BetMet projekta.

Metalni sektor – posebno važan za društveno-ekonomski razvoj HNŽ

Nadalje, direktorica Gekić se osvrnula na poteškoće sa kojima se poduzetnici susreću i zašto je BetMet projekat značajan za prevazilaženje istih:

''Poduzetnici se susreću sa brojnim problemima od prekomjernih parafiskalnih nameta do nemogućnost apsorpcije fondova s ciljem ulaganja u tehnološki razvoj. Metalni sektor ima poseban značaj za ukupan društveno-ekonomski razvoj Hercegovačko –neretvanske županije. Višedecenijsko iskustvo u metalnom sektoru u HNŽ daje nam za pravo da smatramo, da metalni sektor u HNŽ može i treba da bude konkurentan na međunarodnom tržištu. Upravo to je razlog zašto projekti kao što je BetMet su prijeko potrebni poduzetnicima, jer omogućavaju rast i razvoj poduzeća u skladu sa EU standardima. S jedne strane to je mogućnost ulaganja o razvoj inovacija u radu, mogućnost nabavke opreme, dok s druge strane omogućavaju firmama uvezivanje sa inozemnim tvrtkama i stvaranje poslovnih odnosa za nastup na inozemnom tržištu.''

Kreiranje novih usluga za tvrtke iz sektora metala

Na konferenciji su također predstavljeni dalji koraci rada BetMet partnerstva kroz zajednički rad na kreiranju novih usluga za firme iz sektora metala kao i koraci za budući rad sa firmama s ciljem jačanja konkurentske prednosti. Modularni paket usluga BetMet II je paket usluga koje nude partneri projekta. Paket usluga je kreiran na početku projekta i pilotiran tokom implementacije projekta.

Projekt BetMET je dio EU4Business projekta, a implementira ga Udruženje preduzetnika LiNK sa partnerima. EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija posjetite www.eu4business.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close