Samo diži!

Nova zaduženja Federacije BiH

Gospodarstvo / Flash | 28. 12. 2016. u 12:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Ugovoru o zajmu između Europske banke za obnovu i razvoj i BiH u iznosu od 76.000.000 eura za realizaciju Projekta Koridor Vc. Sredstva će biti korištena za dionice Donja Gračanica (tunel Pečuj) – Klopče (5,8 kilometara) i Svilaj-0džak (10,4 km).

Donošenjem ove odluke stvorena je osnova za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH i Podugovora o zajmu između Federacije BiH i JP Autoceste FBiH, na osnovu kojeg će Federacija BiH sredstva proslijediti JP Autoceste FBiH kao krajnjem dužniku i korisniku zajma.

Osiguranje izvora financiranja za dionicu Klopče - Donja Gračanica i nastavak izgradnje autoceste prema sjeveru je značajno jer su sredstva za dionicu Drivuša - Klopče već osigurana, ali ta dionica nema nikakvu prometnu povezanost s ostatkom mreže dok ne bude izgrađen i drugi dio zeničke obilaznice do Donje Gračanice. Naime, tek u predjelu Donje Gračanice trasa autoceste se približava postojećoj magistralnoj cesti i stječu se uvjeti za izgradnju priključka na magistralnu cestu.

Početak dionice Svilaj 0džak se nalazi odmah iza budućeg međudržavnog mosta „Svilaj" kojim se premošćuje rijeka Sava, a završava se na petlji „Odžak", koja se nalazi sjeverno od grada Odžaka. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Sredstva zajma odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od 11 godina i grace periodom od tri godine.

Vlada FBiH podržala je i inicijativu da se Zajmom za razvojne politike javnih financija (Public finance Development Policy Loan, DPL) kod Svjetske banke osiguraju sredstva za proračunsku podršku u iznosu do 80 milijuna američkih dolara, od čega se na Federaciju BiH odnosi 60 posto ili 48 milijuna dolara. Informacija o Zajmu za razvojne politike javnih financija (DPL) Svjetske banke, prihvaćena je kao osnova za vođenje pregovora.

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa Svjetskom bankom s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti ovog zaduženja. Federalno ministarstvo financija će Vladu FBiH informirati o pregovorima, kao i tekst usuglašenog ugovora između BiH i Svjetske banke.

Federalno ministarstvo financija Vlada je zadužila da ovaj zaključak dostavi Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem.

Kopirati
Drag cursor here to close