SEC

Nova zanimanja na tržištu Hercegovine

Gospodarstvo / Flash | 24. 12. 2014. u 07:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je 2011. godine u Banja Luci osnovan Socijalno edukativni centar, ustanova za obrazovanje odraslih za socijalna zanimanja, njegovi osnivači imali su na umu jedan cilj: pokušati utjecati na društvo da se razvije sustav obrazovanja koji će biti usmjeren na potrebe socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Današnja tržišta radne snage zahtijevaju nova zanimanja i neprestano mijenjanje profila vještina, kvalifikacija i iskustva.

Nakon tri godine, Ustanova za obrazovanje odraslih Socijalno edukativni centar želi proširiti svoje djelovanje i tako pokušati još više utjecati na društvo i širenje priče o cjeloživotnom učenju i  novim poslovnim profilima. Tako priča nakon Banja Luke stiže i u Mostar. Nakon razgovora s relevantnim  partnerskim organizacijama, ministarstvima (obrazovanja i socijalne skrbi), nevladinim i karitativnim organizacijama, ustanovama koje pružaju usluge socijalne zaštite, SEC tim je došao do zaključka da na području HNŽ-a postoji potreba za provedbu javno važećih obuka za socijalna zanimanja, koje ova ustanova nudi.

Tako je krajem 2013. godine počela s radom podružnica u Mostaru pod vodstvom Tanje Raič Tarčuki. Prve obuke koje su planirane i realizirane stvarale su nova zanimanja na području HNŽ-a. Tijekom narednih šest mjeseci u SEC-u Mostar provode se formalne obuke: „Osposobljavanje za obavljanje poslova njegovatelja/ica starih osoba“, te u suradnji s LiNKom i DVV Internacionalom „Osposobljavanje za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“. 

Program za njegu starih koji je SEC Mostar provodio, trajao je 500 sati i veći dio obuke je praktični rad nakon kojeg polaznici znaju prepoznati znakove starosti i starenja, te razumiju najvažnije promjene organizma u procesu starenja, osnovne potrebe, najčešće bolesti starijih osoba, kako pravilno pristupiti starijoj osobi kod koje se prepoznaju različiti aspekti starenja, kao i pružiti prvu pomoć. Kao odgovor na onaj krajnji cilj osnivača SEC-a ovim programom osposobljava se kompetentni kadar za njegu starih osoba kao novi poslovni profil u našem društvu - Njegovatelj.

Kroz drugi formalni program SEC radi na razvoju kompetencija polaznika za usluge asistencije u obavljanju svakodnevnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama. Mnogobrojne korisničke organizacije osoba s invaliditetom, ali i stručnjaci iz ove oblasti potvrdile su da se radi o jako kvalitetnom programu. Nakon obuke naši Pružatelji podrške između ostaloga su razvili pravilan pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama, znaju pružiti podršku i asistenciju osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Ovakav vid asistencije pruža im prigodu za izjednačavanje mogućnosti i socijalno uključivanje.

Pored ovih formalnih programa u SEC-u Mostar se radilo i na razvoju kompetencija i vještina profesionalaca kroz neformalne obuke. Neformalno obrazovanje je organiziran proces učenja i obrazovanja usmjeren ka usavršavanju, specijalizaciji i dopunjavanju znanja, vještina i sposobnosti prema posebnim programima koje izvode organizatori obrazovanja. Tako su u ovoj Ustanovi polaznici imali priliku proći i neformalne obuke iz Palijativne njege u suradnji s Caritasom Mostar, te Primjene Orff muzikoterapije u rehabilitaciji i edukaciji, u suradnji s Hrvatskom udrugom Carla Orffa i Hrvatskom udrugom muzikoterapeuta

Kruna prve godine uspješnog djelovanja u Mostaru gdje SEC vodi Tanja Raič Tarčuki, svakako su položeni ispiti SEC polaznika, čime su stekli pravo na upis novog zanimanja u radnu knjižicu i povećanje konkurentnosti na tržištu rada u BiH. Time je zaključena prva godina djelovanja SEC-a Mostar s ukupno 73 osobe koje su uspješno završile neku od SEC obuka u 2014.godini. U Emaus kući susreta u Mostaru, polaznici obuka su primili svoje certifikate, te uz njih i SEC-ove medalje koje su od drveta izrađene u društvu za zapošljavanje osoba s invaliditetom „RAD-DAR“.

Uvijek treba imati na umu da ideja cjeloživotnog učenja i obrazovanja, kao put ka bržem i kvalitetnijem zapošljavanju, polazi od pretpostavke da je čovjek najveće bogatstvo društva i da zato u njega treba ulagati. Proces obrazovanja odraslih je izuzetno dinamičan, s naglaskom na grupni i interaktivni rad, čime osobe koje prolaze SEC obuke nemaju osjećaj da se ponovo nalaze u školskim klupama. Velika želja SEC tima  jeste da profesionalno osposobljeni njegovatelji  i pružatelji podrške, polaznici neformalnih obuka kada dobiju dodatna znanja i vještine u sredinama u kojima se educiraju, doprinesu razvoju socijalnih usluga. Takvim načinom rada SEC i dalje ide ka svom prvotnom cilju!

Više informacija o radu ove Ustanove i svim ostalim programima koje nudi možete saznati na web portalu www.sec.ba ili facebook stranici  www.facebook.com/sec.ba

Kopirati
Drag cursor here to close