Provedba mjera

Novalić se hvali: Štednja daje rezultate, na državnim jaslama 600 osoba manje

Gospodarstvo / Flash | 15. 11. 2016. u 12:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Provedba mjera iz Reformske agende, prije svega onih koje korespondiraju s obvezama preuzetim Pismom namjere, bila je tema današnjeg razgovora premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda, koje je predvodio šef Misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi, priopćeno je.

Kada je riječ o smanjenju proračunske potrošnje, kazano je kako je u deset ovogodišnjih mjeseci broj uposlenih u državnoj upravi koji plaće primaju iz proračuna FBiH, manji za oko 600 u odnosu na planiranih 7.360.

Moratorij na zapošljavanje, koji je na snazi već 18 mjeseci, daje dobre rezultate, te će se to pozitivno odraziti i na izvršenje ovogodišnjeg, kao i planiranje Proračuna FBiH za 2017. godinu.

Vlada FBiH i dalje je ustrajna u opredjeljenju da transfer za braniteljske populacije ostane u planiranim okvirima.

Federacija BiH je, kako je kazao premijer Novalić, izrazito zainteresirana za rješavanje pitanja akciza na naftu i naftne derivate, jer je to objektivno jedini način za osiguranje sredstava za nastavak gradnje infrastrukturnih projekata.

Govoreći o provedbi Reformske agende, federalni premijer je istaknuo i da Vlada FBiH trenutno radi na dva vjerovatno najsloženija zakona: o doprinosima i o porezu na dohodak.

Danas je, uz ostalo, razgovarano i o stanju u dva telekom opreratera u Federaciji BiH, te je zajednički ocijenjeno kako je potrebno njihovo radikalno restrukturiranje, uz prethodnu urađene dubinske analize. Nužnost dubokog restrukturiranja predstoji i za sektor zdravstva, čija se godišnja potrošnja u Federaciji BiH mjeri s 9,1 posto BDP-a, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close