Manipulacija

Novalić: Zaposlili smo 27.000 ljudi

Gospodarstvo / Flash | 28. 01. 2017. u 09:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjeta delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) Srednjebosanskoj županiji (SBK), koju je predvodio član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, završila je sinoć tribinom u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu.

Federalni premijer Fadil Novalić govorio je o reformama istaknuvši kako one 'dobro zvuče, ali se teško provode'.

"Svjesni smo mogućih posljedica, ali i rezultata koje smo postigli za ovih 19-20 mjeseci. Kroz strukturne mjere, zaposlili smo 27.000 ljudi. Imamo veće prihode, koji su nam potrebni da bismo držali društvo u socijalnoj ravnoteži", naveo je Novalić.

Ne postoji, zaključio je, bolja socijalna politika od ekonomskog rasta i zapošljavanja, i ispraniji put za BiH.

"Mi ćemo na tom kursu ostati, jer su reforme potrebne nama, i generacijama koje će doći iza nas. Svi vitalni ekonomski parametri su u porastu, a to je dobar znak", poručio je.

Podsjetimo, reforma.ba je nedavno pisala o tome kako Novalić manipulira o broju zaposlenih u Federaciji.

Naime, u listopadu 2016. premijer Federacije Fadil Novalić je izjavio da je za 18 mjeseci njegovog mandata broj zaposlenih porastao za gotovo 25000. Prema njegovim tvrdnjama, to su podaci Porezne uprave FBiH koji su dostupni javnosti. U studenom 2016. izjavio je da je taj broj 26902, te da brojni drugi podaci koji se pojavljuju u javnosti nisu točni. U čemu je problem sa ovim tvrdnjama?

''Prvo, podaci koji su dostupni javnosti nisu podaci Porezne uprave, već Federalnog zavoda za statistiku, što je sasvim prirodno. Drugo, podaci ove dvije institucije se veoma razlikuju, toliko da je nevjerojatno da premijer jednostavno odlučuje koristiti one koji mu više odgovaraju, ignorirajući službene podatke Federalnog zavoda za statistiku (FZS)''

FZS na svom siteu redovno objavljuje mjesečne statističke preglede u kojima se mogu naći detaljni podaci o broju zaposlenih u Federaciji. Podaci su dostupni za analizu i objavljuju se u više formata, što olakšava njihovu obradu. Prema ovim podacima, broj zaposlenih je u ožujku 2015. godine iznosio 446304, a u studenom 2016. godine (posljednji dostupni podatak) 463731.

Jednostavnom aritmetičkom operacijom dolazimo do zaključka da se za vrijeme mandata Novalićeve vlade broj zaposlenih povećao za 17427, ili skoro 17 i pol tisuća. Dakle, gotovo 10 tisuća manje nego što to tvrdi Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close