Rezanje

Novca nema, traži se novi model: Mirovine će pasti za 10 posto?!

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2016. u 11:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH uputilo je dopis federalnom Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje da se očituje o Članu 51. Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju'', potvrdio je za Bljesak.info glasnogovornik Zavoda Tomislav Kvesić.

Vlada smiruje: Nema smanjenja mirovina

''Do smanjenja mirovina neće doći'', rečeno je Feni iz Vlade Federacije BiH u odgovoru na pitanje o mogućem smanjenju mirovina u ovom entitetu.

Pojasnio je kako spomenuti član Zakona znači da bi visina mirovina mogla varirati iz mjeseca u mjesec, odnosno da Zavod za određeni mjesec isplaćuje onoliko koliko ima novca na raspolaganju za isplatu mirovina. Narodski rečeno - koliko para, toliko muzike.

Deset posto manje

''Kad bi se primjenjivao spomenuti član Zakona u siječnu, imali bi smo deset posto manje mirovine'', rekao je Kvesić i potvrdio za je Zavod uputio zahtjev Vladi Federacije BiH da se očituje stoji li pri odluci iz 2014. godine prema kojoj se isplaćuju mirovine po zadanom koeficijentu, bez njegove izmjene.

Dopis Zavodu uputio je ministar Vesko Drljača navodeći kako se primjenom ovog Članka stabilizirao mirovinski sustav.

''Ističemo da se ne radi o 'pismu' već o aktivnostima koje nadležno ministarstvo traži od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje s jasnom namjerom i zahtjevom za podzimanje konkretnih mjera na stabilizaciji sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja..'' stoji, između ostalog, u dopisu ministra.

U Savezu udruženja umirovljenika Federacije BiH se nadaju kako jedan ovakav 'nepromišljen' zahtjev ministra Drljače neće biti prihvaćen te da će u suprotnom biti primorani izaći na ulice.

Nekontrolirani bunt umirovljenika

''Kao umirovljenik a i kao predsjednik umirovljenika u Federaciji mogu reći da je to jedan nepromišljen akt i zahtjev ministra koji ni u kom slučaju ne bi trebao biti prihvaćen od strane Vlade. Na ovakvim teškim ekonomskim pa i političkim prilikama u Federaciji to bi bilo nedopustivo. To bi dovelo do jednog velikog i i nekontroliranog bunta umirovljenika, jer umirovljenici zaista to ne bi mogli izdržati'', rekao je za Bljesak.info Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH.

Rapa je istaknuo kako je Savez već sada pod velikim pritiskom od umirovljenika, Udruženja i županijskih mirovinskih Saveza, koji od njih zahtijevaju da Vladi ne dozvole primjenu ovog zakona.

''Zamislite u ovoj zimskoj sezoni, kad umirovljenici plaćaju izuzetno visoke troškove, komunalije, grijanje i ostalo i sad im još smanjiti mirovine. Mislim i nadam se da će Vlada sagledati ovaj prijedlog te da ga neće prihvatiti. U suprotnom umirovljenici bi i bez ikakve organizacije izašli sami na ulice i tražili da se ta odluka promjeni te da se mirovine isplate, najmanje u dosadašnjoj razini'', rekao je Rapa.

Glasnogovornik Kvesić rekao je kako zbog ove situacije još uvijek nije objavljen datum isplate mirovine, ali da vjeruje kako će sve ići uobičajenom dinamikom.

Inače, prema podacima iz prosinca, u Federaciji BiH je 402.044 umirovljenika, a prosječna mirovina iznosila je 3660,6 KM. Ukupno je za prosinca isplaćeno 147.170.552,22 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close