Drljača

Novi načini financiranja mirovinskog fonda

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 14:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da će se preći na trezorski način financiranja mirovinskog fonda tako što će se sredstva, koja nedostaju za isplatu mirovina namirivati iz federalnog proračuna.

‘’Ukoliko se dogodi da od tih doprinosa bude viška, što u ovom razdoblju nije realno očekivati, ta sredstva će ići u proračun Federacije BiH’’, kazao je Drljača Navodeći da je za isplate mirovina potrebno oko 157 milijuna KM, a da Vlada FBiH donira oko 20 milijuna KM, ističe da se radi o sredstvima za povoljnije mirovine i određeni dug koji Vlada ima prema PIO fondu.

‘’Ostala sredstva se namiruju iz doprinosa (oko 136 milijuna KM). Doprinosi na mjesečnoj razini pokrivaju otprilike 90 posto tih potrebnih sredstava’’, dodao je Drljača. Podsjetio je da umjesto planiranih 8.000 do 9.000 novih umirovljenika imamo negdje oko 16.000, koji su do 31. prosinca stupili u status umirovljenika.

‘’Realno došlo je do poremećaja u isplati mirovina, što ćemo mislim veoma brzo stabilizirati. Trebamo mirovinski fond uvesti u redovne tokove i učiniti ga financijski stabilnim i održivim’’, smatra Drljača.

Nacrt zakona o dobrovoljnim mirovinskom fondovima utvrdila je Vlada, te uputila u parlamentarnu proceduru. Obavezno mirovinsko osiguranje predstavlja prvi stub mirovinskog sustav, a dobrovoljno osiguranje predstavlja drugi stub mirovinskog osiguranja.

‘’Zakon se tiče novog modela što je drugi stup osiguranja, kojim se na određeni način želi staviti model, koji je zaživio proteklih 15 godina u zapadnoj Europi. To je način da se ostvari mogućnost da ljudi mogu pored redovnog obaveznog osiguranja uključiti se u oblik dobrovoljnog’’, kazao je danas novinarima u Sarajevu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Nositelji dobrovoljnog osiguranja bila bi društva za upravljanje privatnim mirovinskim fondovima i dobrovoljni mirovinski fondovi.

Zakonom o dobrovoljnim ,mirovinskim fondovima u FBiH predviđa se stvaranje pravne osnove za daljnji razvoj mirovinskog sustava u Federaciji i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

Kopirati
Drag cursor here to close