Izazov

Novi projekti: 130.000 KM za razvoj hercegovačkog sela

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2016. u 17:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turistička zajednica HNŽ-a osmislila je projekt 'Razvoj ruralnog turizma u HNŽ-u'', a sve u cilju oživljavanja hercegovačkog sela i seoskih domaćinstava.

Ovim projektom turistima bi se ponudilo nešto nova, domaćinstvima bi se omogućio dodatni izvor zarade.

Imamo sve za razvoj ruralnog turizma

Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNŽ, kaže da su u ovoj županiji izuzetno razvijeni drugi vidovi turizma poput kulturno-povijesnog, vjerskog, avanturističkog. Međutim, turistički radnici ne žele stati na tome te su kroz ovaj projekt krenuli u novi izazov, piše Dnevni avaz.

''Već imamo nekoliko seoskih domaćinstava koja se individualno time bave. Imamo naše prirodne ljepote i klimu, bogatu autohtonu kuhinju i sve resurse za razvoj ruralnog turizma koji trebamo ponuditi turistima i na taj način im omogućiti da produže boravak u Hercegovini, odnosno da time povećamo i turistički promet u HNŽ'', kaže Temim.

Projekt je trenutno u prvoj fazi, koja podrazumijeva analizu stanja na terenu i kreiranje baze podataka o svim domaćinstvima koja se žele baviti ovim vidom turizma.

''Svi koji su zainteresirani, informacije mogu pronaći na našoj i internet-stranici Udruženja za razvoj ruralnog turizma "Alterural", koje nam je partner u projektu. Predviđene su edukacije koje će startati od ožujka. Vrhunski stručnjaci obučavat će te ljude o tehnikama koje su vrlo bitne za vođenje ruralnog turizma'', ističe Temim.

Vrijednost ovog projekta, koji financira Turistička zajednica HNŽ, iznosi oko 130.000 KM.

Dobivanje podrške

''Neće biti podjele bespovratnih sredstava, jer se mi time ne bavimo, ali siguran sam da će svi koji budu dio ovog projekta imati priliku da kroz druge grantove dobiju neku podršku'', dodaje Temim.

Također, planirano je i studijsko putovanje u Istru, koje je napravila značajan iskorak u regiji u vezi s ovim pitanjem. U sklopu projekta turističkom signalizacijom bit će obilježene potencijalne lokacije ruralnog turizma u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close