Prije izborne godine

Obama predložio proračun od 3,99 trilijuna dolara

Gospodarstvo / Flash | 02. 02. 2015. u 21:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je predložio proračun od 3,99 trilijuna dolara za fiskalnu 2016. godinu koji otvara put za borbu s Republikancima oko programa koji imaju za cilj osnažiti srednju klasu i financirani su višim porezima za korporacije i bogate Amerikance.

Proračun predviđa deficit od 474 milijarde dolara, što je 2,5 posto bruto društvenog proizvoda. On projicira deficite koji bi se stabilizirali tijekom desetogodišnjeg razdoblja, priopćili su visoki dužnosnici administracije, prenosi Reuters.

Obamin proračun odražava prijedloge iz njegovog govora o stanju nacije prošlog mjeseca i naglašava prioritete Demokrata za posljednje dvije godine njegovog predsjedničkog mandata i početak predizborne kampanje 2016. godine.

To je, međutim, i politički dokument i fiskalna mapa puta, i zahtijevao bi odobrenje Kongresa pod republikanskom kontrolom.

''Bit će polja na kojima ćemo imati velika neslaganja, ali želim da se fokusiramo na područja na kojima imamo zajedničke interese'', izjavio je Obama na programu TV mreže NBC "Today".

Kopirati
Drag cursor here to close