do travnja iduće godine

Obnova dionice Sarajevo - Bradina: Preko nove pruge do mora

Gospodarstvo / Flash | 11. 10. 2015. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo najavljivana rekonstrukcija željezničke pruge Sarajevo - Bradina trebala bi biti završena do travnja iduće godine. Radovi su u punom jeku, a svi su suglasni u mišljenju da je bilo krajnje vrijeme da se izvrši remont pruge stare više od 40 godina.

Zbog svoje dotrajalosti i faktora rizika, željeznički promet se na ovom potezu odvijao dosta usporeno, a iz Željeznica FBiH se nadaju da će to konačno postati prošlost.

25,5 milijuna eura

‘’Prošle godine završena je prva faza, odnosno obnova pruge na dionici od Čapljine i graničnog prelaza sa Hrvatskom do Bradine, a sada je u tijeku obnova 36 kilometara pruge od Bradine do Sarajeva. Obnovom ove dionice, tzv. južna pruga od Sarajeva do Čapljine bit će kompletno remontirana. To svakako znači da će građani od sljedeće godine ka moru moći putovati sigurnije i brže, kazali su u Službi za odnose s javnošću Željeznica FBiH, piše Oslobođenje.

U preostalih 36 kilometara bit će urađena kompletna sanacija samog trupa pruge što podrazumijeva kompletno saniranje šina, uklanjanje starih i postavljanje novih pragova, odnosno zamjenu drvenih i čeličnih pragova sa novim betonskim, te zamjena samog tucanika.

Renomirana talijanska kompanija Generale Costruzioni Ferroviarie (GCF) d.d. iz Rima u konzorciju sa domaćom kompanijom Hering d.o.o. iz Širokog Brijega rade na obnovi ove dionice. Ove firme ugovorom su se obavezale da će radove izvoditi u fazama, a da je krajnji rok za završetak 2016. godina.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i European Investment Bank (EIB) iz Luxembourga u okviru projekta Regionalni projekt obnove željeznica u BiH II izdvojile su za ovaj, po Bosnu i Hercegovinu značajni projekt, osigurale 25, 5 milijuna eura.

Tunel Ivan

Obnova željezničke pruge Bradina - Sarajevo obuhvaća i tunel Ivan dužine oko tri kilometra.

‘’Na tunelu se trenutno rade bitne i hitne intervencije uklanjanja uskog grla kako bi bio osposobljen za daljnji rad, pojasnili su u Željeznicama FBiH. S obzirom na to da je i signalizacija bila duži vremenski period loša i dotrajala, pored remonta pruge, bit će i ona obnovljena. Mimo 4.000 tona šina, prvi put stiže i univerzalni stroj za nabijanje pruge Matisa’’, naglasili su u Željeznicama, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close