EU

Obnovljeno tisuću kuća uništenih u poplavama

Gospodarstvo / Flash | 14. 01. 2015. u 11:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru EU Programa za oporavak od poplava proteklog vikenda je završena sanacija 1.000 privatnih domova u područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Zaključno s današnjim danom, sanirano je ukupno 1.014 stambenih jedinica u okviru prve faze sanacije stambenog fonda, čiji je cilj bio pomoći najugroženijim žrtvama poplava da se vrate u svoje domove.

Prva faza obuhvatila je obitelji u kolektivnim centrima, obitelji koje žive ispod granice siromaštva, starije osobe te osobe s poteškoćama u razvoju.

''Ova financijska sredstva dio su obećanja EU s donatorske konferencije održane 2014. godine. Ova važna prekretnica označava kraj prve faze u sanaciji stambenog fonda u okviru EU programa'', kazao je glasnogovornik Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

Dodao je da je prva faza obuhvatila one kojima je pomoć bila najpotrebnija te izrazio zadovoljstvo što su omogućili povratak domovima za više od 3.500 ljudi.

''To je donijelo značajne promjene u njihove živote i sjajno je započeti novu godinu s ovako dobrim vijestima'', istaknuo je McGuffie.

Sveobuhvatni cilj EU Programa za oporavak od poplava je sanacija do 4.000 stambenih jedinica oštećenih u poplavama, odnosno izravna pomoć u povratku svojim domovima za oko 14.000 osoba. Pored već saniranih 1.000 domova, odabir dodatnih 3.000 se trenutno obavlja na osnovu prijava pristiglih tijekom dva javna poziva objavljena krajem 2014. godine.

Proces odabira i verifikacije je završen za gotovo 1.000 jedinica, dok je proces odabira dodatnih 2.000 korisnika u tijeku. Tenderska procedura za odabir izvođača radova za sanaciju odabranih 1.000 jedinica uskoro će biti pokrenuta, s fokusom na Banja Luku, Bijeljinu, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Tuzlu i Domaljevac, među ostalima.

''Proces odabira i verifikacije je osmišljen kako bi osigurala transparentnost i puno poštivanje kriterija za odabir, kao i da se izbjegne preklapanje s ostalim donatorskim aktivnostima'', kazao je programski menadžer EU Programa za oporavak od poplava iz UNDP-a Edis Arifagić.

Stoga, dodao je, blisko surađuju s relevantnim predstavnicima lokalnih vlasti te da će tako nastaviti do kraja procesa.

Vrijednost cjelokupnog Programa je 43.52 milijuna eura, od čega je 42.24 milijuna osigurala EU. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close