Trhulj

Očekujemo više od 200 milijuna izvoza

Gospodarstvo / Flash | 13. 03. 2015. u 10:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Namjenska industrija dugo je bila na rubu propasti, a onda je od 2010. počelo njeno oživljavanje. Danas je jedna od najuspješnijih industrija u BiH.

''Pravo oživljavanje namjenske industrije je počelo u drugoj polovici 2011. godini. S početkom mandata ove vlade zatekli smo zabranu izvoza oružja, ali riješili smo te probleme, ali i glavne probleme namjenske industrije, a to su kriminalne radnje, šverc, što je donosilo nepovjerenje kod kupaca. Također zabrana rada s komercijalnim bankama je riješen problem'', rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj gostujući u jutarnjem programu N1 televizije.

No, zašto je trebalo toliko vremena pa da se BiH nametne kao pouzdan partner u ovoj oblasti Trhulj je za N1 kazao:

Osim osam tvornica u državnom vlasništvu, imamo dvije kvalitetne privatne tvornice, a otvorene su još dvije. Namjenska industrija napreduje. Izvoz namjenske industrije BiH je u 10 mjeseci 2014. premašio 70 milijuna maraka, što je za čak sedam milijuna više nego u cijeloj 2013. U Federaciji je ukupan promet u tom razdoblju bio za 40 posto veći nego 2013.

''Od 1992. prošla, 2014. godina, je bila rekordna i 150 milijuna KM je bio profit, prvi put smo premašili 100 milijuna KM, a ušli smo u godinu s dogovorenim poslovima od 160 milijuna. I nadamo se da ćemo premašiti 200 milijuna KM, a tu prednjače Igman Konjic, Unis Ginex, Pretis, Binas i druge tvornice - rekao je Trhulj.

BiH izvozi u 54 zemlje, a Trhulj kaže da su SAD i Saudijska Arabija naši najvažniji partneri, a zatim Turska. Kazao je da, praktično, izvozimo u sve zemlje svijeta, izuzev onih zemalja gdje postoje neki problemi, ratovi ili sukobi.

''Prije nekoliko godina smo napravili neke komercijalne ugovore u Americi, ali nismo mogli naći adekvatan model. Ipak to je ojačalo komercijalne veze, koje su sve jače i bolje. Nismo još dostigli ugovor vrijedan 200 milijuna KM, ali poslovanje napreduje'', kazao je ministar Trhulj. Komentirajući to da je nedavno ministar Tučić podnio ostavku zbog Pretisovog posla s Ukrajinom, vrijednog približno milijun dolara, i da je posao stopiran, rekao je:

''Stav Predsjedništva je bio ispravan i korektan. Tu se radilo o tri ugovora, jedan Igmana Konjic, drugi BNT-a i treći Unis Ginexa, to su relativno mali ugovori koji su skopljeni preko posrednika, sa firmom sa kojom imamo problema. Milorad Dodik je tada kazao da su on i SNSD principijelno protiv isporuke oružja na prostor gdje se ratuje. Na upit N1 šta bi takav stav, kada bi ga BiH dosljedno primjenjivala, značio za namjensku industriju, Trhulj kaže:

To je prvi slučaj koji se dogodio u posljednje četiri godine. Za ranije ne mogu govoriti. Ovo je bio ispad firme koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Niko ne smije odstupati od stava ministarstva i Predsjedništva BiH. S druge strane, prije nekoliko dana je BiH donirala oružje Iraku, za borbu protiv ISIS-a. Na pitanje kako se to uklapa u priču o neisporučivanju u ratne zone, Trhulj je istakao da je to bila odluka Predsjedništva gdje je BiH dio koalicije.

''To se radilo na razini Ministarstva obrane i sve zalihe su u njihovom domenu'', rekao je ministar Trhulj.

Kopirati
Drag cursor here to close