potrošnja

Od zemalja u regiji: Pušimo najviše!

Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2016. u 13:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pušači u Bosni i Hercegovini u prosjeku troše 25 posto prihoda na cigarete, odnosno četvrtinu kućnog proračuna, što BiH stavlja na prvo mjesto zemalja regije.

Odmah iza njih je Srbija, koja u prosjeku troši 19 posto prihoda na cigarete, izjavio je danas direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI Goran Pekez, na dvodnevnom ministarskom summitu koji se održava u Bečićima.

U susjednoj Hrvatskoj, pušači izdvajaju 16 posto na cigarete, a u Sloveniji na 11 posto. Ujedno, u regiji, kutija cigareta je najjeftinija u Makedoniji, gdje u prosjeku košta 0,8 eura. Zanimljivo je, navodi on, da je Makedonija najmanje pod udarom šverca, iako ima najveću proizvodnju duhana. Pekez je istaknuo da zemlje kandidati za članstvo u EU još napreduju prema EU standardima, gdje je odnos akcize 90 eura na 1.000 cigareta, ali mnoge zemlje u regiji još nisu blizu, niti moraju biti s tim usklađene odmah po pristupanju u ovaj blok.

U regiji Zapadnog Balkana, kako je rekao, poresko opterećenje je 52 eura na 1.000 cigareta u Srbiji, 86 eura u Hrvatskoj, u Albaniji recimo 40, a u Sloveniji 106 eura.

“Srbija ima cilj da do 2020. bude u EU, a do tada bi trebalo dostizati taj cilj. Ona se ne mora uskladiti odmah po pristupanju. To nije hitno. I Hrvatska je dobila prelazni period da se uskladi”, rekao je Pekez. Prema njegovim riječima, na Zapadnom Balkanu je problem što izdatak za cigarete ima značajan dio u proračunu, i u tom smislu se mora misliti na porezna opterećenja i dozvoliti i prelazni period, budući da je veliki problem regije siva ekonomija i ilegalno tržište duhanskih proizvoda. Pekez je naglasio da je samo JTI u regiji u 2015. uplatio 460 milijuna eura državama na osnovu poreznog prihoda, odnosno akciza, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close